Dincolo de lansari, dezbateri, vedete culturale, zgomot, Tirgul Bookfest inseamna si un bun prilej pentru cumparaturi. Am ales zece titluri noi care chiar ar face orice cititor sa se simta cistigat dupa o sesiune de shopping cultural. Selectia nu a fost usoara, pentru ca am incercat sa ne limitam, pe cit posibil, la titlurile lansate in cadrul tirgului. Nu am putut sa nu observam ca oferta de noutati este inferioara insa celor din anii trecuti. Nu pentru ca au aparut mai putine carti, ci pentru ca editorii nu au mai pastrat "bunatatile" special pentru aceasta ocazie si le-au lansat la inceputul primaverii. Ordinea in care sint prezentate cartile este aleatorie.

Traian Ungureanu

Eroi si jocuri populare si Manifestul fotbalist

Editura Humanitas

Duminica, Editura Humanitas lanseaza "Eroi si jocuri populare" si o noua editie, revazuta, a "Manifestului fotbalist", ambele scrise de Traian Ungureanu. Mai subtire, mai usor de citit si adus la zi, "Manifestul fotbalist" se lipseste de citeva texte pe care autorul crede ca si evolutia evenimentelor, si evolutia lui personala le-au lasat in urma. Cea de-a doua carte a lui Ungureanu care va fi lansata duminica, "Eroi si jocuri populare", se ocupa tot de sport, mai cu seama de fotbal si de aspectele mai putin onorabile ale ciclismului. "E vorba despre singura tema pe care am atacat-o de cind scriu sport: sportul ca fenomen de cultura si ca fenomen pseudoreligios", spune Traian Ungureanu. Textele pleaca de la articole aparute in ,,Gazeta Sporturilor’’ si in revista ,,22’’, rescrise si extinse pentru cartea care ofera acum mai mult. Remarcabile sint portretele de personalitati marcante din lumea fotbalului, printre care fondatorul fenomenului Ajax, Rijnus Michels, si analizele pe tema intilnirii fotbalului cu societatile problematice, precum cele din sudul extrem italian si nordul industrial englez.

Colectia Bonton

Ghidul misoginului

Editura Nemira

Este dintr-o serie de carti care binedispun in mod sigur. Ceea ce nu e intotdeauna blamabil. "Ghidul", oricui ar fi el adresat, nu te solicita intelectual, captiveaza, te face sa rizi in hohote si sa te detasezi de atmosfera din metrou, tramvai, saloane de asteptare sau simple cozi la supermarketuri. Carticelele sint pline de umor cinic de cea mai buna calitate si constituie surse inepuizabile de infotainment autentic. Citeva dintre cele mai bune titluri din colectie sint "Ghidul ipohondrului" de John Naish, "Butoiul lui Arhimede. Mic tratat de mitologie a stiintei" de Nicolas Witkowski si Sven Ortoli si "Bomba sexy. Mic tratat de seductie" de Lauren Stover. "Ghidul misoginului", ultima aparitie din aceasta colectie, este o culegere de citate plina de ironie la adresa naturii feminine. Lectura acestei carti nu este insa recomandata oamenilor lipsiti de umor sau de autoironie. "Exista femei virtuoase: cele care n-au fost niciodata ispitite si cele care mor dupa prima nastere, presupunind ca barbatii lor le-au luat virgine", este o mostra de misoginism oferita de Honore de Balzac.

Orson Scott Card

Saga Umbrelor

Editura Nemira, Colectia Nautilus

Pe Orson Scott Card l-ar citi infometat si un pamintean din anul 3000, nu doar din 2000, sastisit de calatorii interplanetare si de statii spatiale. Si asta pentru ca, spre deosebire de alti scriitori de SF, el nu se concentreaza pe descrierea lumilor exterioare si a tehnologiilor care fac navetele si robotii sa functioneze, ci pe descrierea lumilor interioare si pe tehnologia fina spiritului. La el, adevarata planeta necunoscuta spre care duc drumurile in spatiu e sufletul omenesc, razboiul intergalactic scoate la iveala portrete de ginduri si de alegeri, intriga din jurul supereroului aduce inteligent si lucid in discutie teme spirituale, care te seduc la el, desi te-ar plictisi de moarte la altul. Orson Scott Card a primit in doi ani consecutiv ambele premii majore ale SF-ului, Hugo si Nebula, la sectiunea roman, pentru "Jocul lui Ender" si "Vorbitor in numele mortilor", si transforma aproape tot ce scrie in best-seller. Editura Nemira va ofera integral seria "Saga Umbrelor" - Umbra lui Ender, Umbra Hegemonului si Umbra Marionetelor (cel mai recent aparuta la noi).

Will Self

Cucul si pupaza

Editura Polirom

"Cucul si pupaza" este prima traducere in limba romana a sriitorului britanic Will Self, unul dintre cele mai controversate personaje din presa britanica actuala si unul dintre cei mai talentati scriitori contemporani. Volumul cuprinde doua microromane in care sint atinse teme precum metamorfoza, hermafrodismul, diferite tipuri de comportament deviant si violenta latenta din cupluri. In "Cucul", personajul central este o femeie careia ii creste un penis cu care isi violeaza barbatul alcoolic si violent, si pe mentorul sau de la "alcoolici anonimi". Schimbarile de ordin fizic o transforma intr-o persoana agresiva, cu o sexualitate dubla. In "Pupaza", un jucator de rugby, jurnalist sportiv la o revista mondena, se trezeste cu un vagin in spatele genunchiului, detaliu care il face foarte atragator in ochii medicului sau. Cei doi traiesc o aventura pasionala din care Bull iese cu inima frinta si "burta la gura". Ambele proze vorbesc despre sex, viol, violenta si suferinta intr-un mod crud si cinic.

Luc Besson

Artur si minimosii

Editura RAO

"Artur si minimosii", cartea pentru copii a lui Luc Besson, este una dintre cele mai simple, cursive si palpitante carti de acest gen traduse in ultima vreme in limba romana. Besson, scenarist si regizor celebru pentru filme precum "Nikita" sau "Al cincilea element", este cunoscut, mai nou, si ca romancier. "Artur si minimosii", publicata la Editura RAO, este prima carte din seria Aventurilor lui Artur, care continua cu "Arthur si Cetatea Interzisa", "Artur si razbunarea lui Matlazar" si "Artur si razboiul celor doua lumi". Protagonistul e un baietel de 10 ani care, la fel ca multi alti copii de virsta lui, pune foarte multe intrebari. Ceea ce-l diferentiaza este aventura: pornit in cautarea bunicului sau si a unei comori ascunse, Artur descopera lumea minimosilor, o populatie microscopica, ii cunoaste pe matasalai si pe milimuli. Personaje fantastice, intrigi care se dezvolta cu un efect de domino si, nu in ultimul rind, o scriitura limpede. La inceputul acestui an a iesit in cinematografe si filmul cu acelasi nume, la care Luc Besson semneaza si regia.