Specialistii atentioneaza: la fiecare masina achizitionata trebuie taiati doi copaci pentru a se face loc de parcare

Defrisarile din ultimii 17 ani au redus cu aproape 50 la suta spatiul verde din Capitala. Medicii spun ca cea mai grava consecinta asupra bucurestenilor este cresterea cazurilor de boli respiratorii, de la 3,9 la 48,4 la mia de locuitori

Pe zi ce trece, Bucurestiul devine un spatiu daunator oamenilor. Defrisarile, poluarea si goana dupa castiguri din afacerile imobiliare sunt principalele cauze care au facut din Capitala o fortareata vesnic in santier.

Numai anul trecut s-au taiat peste 2.000 de metri cubi de material lemnos, iar impaduririle au fost nule. Din 1989 si pana in 2002, spatiul verde pe cap de locuitor, in Capitala, a scazut de la 16,79 metri patrati la 9,38 metri patrati. Potrivit Planului Local de Actiune pentru Mediu (PLAM) al Primariei Capitalei, de la 3.471 de hectare de spatiu verde, inregistrat in 1990, Bucurestiul a ramas acum cu numai 1.708 hectare. Asta in conditiile in care, anual, dispar suprafete mari de verdeata, iar in locul lor apar constructii.

Fara strategie de mediu

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Agentia de Mediu Bucuresti, "in Capitala nu exista un studiu privind flora si fauna". intr-un final, primarul Adriean Videanu constata si el ca spatiul verde din Bucuresti nu este de nivelul unei capitale europene. "Spatiul verde plantat este de proasta calitate. in loc de arbori cu o coroana impunatoare, noi avem, in parcuri, corcodusi", spune Videanu. Specialistii in mediu spun insa ca in Bucuresti nu exista arii de spatiu verde protejate, ci numai anumite specii de copaci, care au scapat de fierastraiele companiilor imobiliare.

Topul parcurilor retrocedate

Cel mai batran copac din Romania, un stejar de peste 600 de ani, a fost sarbatorit, in padurea din localitatea sibiana Bradu, cu ocazia aniversarii Zilei Mondiale a Mediului

Cel mai batran copac din Romania, un stejar de ...
Asta face ca la jumatatea anilor `90, din cartierul Titan, "Livada cu Nuci" sa fie retrocedata bucata cu bucata, iar in jurul Parcului Herastrau (zona Cartierului Francez) sa apara casa dupa casa. Dupa anul 2000 incepe insa prapadul. Bucati intregi din parcuri sunt revendicate in baza Legii 10. in aceasta perioada, au fost revendicate bucati de aproape 46.000 de metri patrati din Parcul Verdi, peste 37.000 de metri patrati din Parcul Plumbuita, dar si 12 hectare din Parcul Titan. Cel mai cald subiect ramane Parcul Bordei, unde artizanul restituirii celor 3,3 hectare de spatiu verde este Traian Basescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.