Festivalul International de Film Transilvania si-a deschis tolba cu filme si la Sibiu.

Pavilionul multifunctional din centrul Capitalei Culturale Europene forfotea luni seara de lume in asteptarea deschiderii oficiale a TIFF - "divizia Sibiu" si a premierei filmului "Cocosul decapitat". Regizorul Radu Gabrea, actorul Dorel Visan si Eginald Schlattner, autorul cartii, au fost primiti cu aplauze de public.

"Cocosul decapitat" a fost lungmetrajul cu care TIFF s-a deschis la Sibiu. Spectatorii au fost cuceriti de productie, cu atit mai mult cu cit multi s-au simtit legati de tema filmului. Ecranizare a romanului cu iz biografic al preotului din Rosia (Sibiu), Eginald Schlattner, filmul vorbeste "despre disparitia comunitatii sasesti din Romania", dupa cum spune regizorul Gabrea.

Pelicula relateaza povestea dintr-o singura zi a oamenilor din Fagaras - 23 august 1944. Desi actiunea se desfasoara la Fagaras, filmarile s-au facut la Sibiu, Medias, Agnita si Viena, astfel ca multi dintre spectatori au recunoscut locurile si s-au aratat incintati. "Scenele din Sibiu au fost filmate inainte de renovari, asa ca ne-am adus aminte de cum arata Sibiul inainte de Capitala Culturala", a declarat un tinar la terminarea filmului.

Strabatut de laitmotivul cocosului decapitat, ca simbol al permanentei amenintari care in final devine realitate, filmul lui Radu Gabrea este o poveste adevarata despre iubire si ura, prietenie si lasitate, tradare si devotament.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.