Bauturile alcoolice, inclusiv berea si vinul, s-ar putea scumpi. Modificarile de pret vin ca urmare a alinierii accizelor in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Comisia Europeana a propus cresterea limitei minime de accizare cu 31%, procent care reprezinta rata inflatiei din perioada 1992 - 2005. Romania a respins proiectul Comisiei, pe motiv ca sistemul propus ar crea diferente prea mari de accizare intre unele state. Propunerea Comisiei Europene a starnit nemultumirea membrilor Comitetului Economic si Social European.

Reprezentantii tarilor nou-intrate in Uniunea Europeana au contestat calculele, pe motiv ca procentul de 31% este o medie care ia in calcul doar inflatia din primele 15 tari ale UE. Comitetul considera ca nu ar fi corect sa se aplice o corectie automata pentru rata inflatiei din numai 15 state membre, cate erau in 1992. Potrivit legislatiei nationale, accizele la bere, produse intermediare si alcool pur ar trebui sa ramana neschimbate pana in 2010. In prezent, accizele aplicate in Romania sunt 0,748 euro/hl la berea fabricata industrial, 0,43 euro/hl la berea producatorilor independenti, 51,08 euro/hl la produsele intermediare si 750 euro/hl la alcoolul pur.

Potrivit declaratiei lui Sabin Rusu, membru al Consiliului Economic si Social European, �aceasta crestere a preturilor ar duce la incetinirea productiei si ar putea sa aiba un impact si asupra numarului de salariati�. Propunerea Comisiei Europene prevedea, de asemenea o perioada de tranzitie de un an pentru tarile in care cresterea accizelor ar fi fost cuprinsa intre 10 si 20% si respectiv de 2 ani, daca majorarea era mai mare de 20.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.