Monumentul "Le Baiser", din Montparnasse, tainuieste o iubire tragica.

Le Baiser", de Brancusi, care se inalta peste mormantul unei copile de neam rusesc, e cel mai cautat monument din Cimitirul Montparnasse. Locul e atat de stramt, incat silueta "Sarutului" pare peste masura de inalta. In spate, orizontul e taiat de zidul de piatra al cimitirului. In fata sa se inalta peretele unui imobil parizian de locuinte, cu ferestre zabrelite.

La picioare, misterioasa, tacuta, fotografia unei femei frumoase, din lumea de demult. Piatra pastreaza cu greu amprenta numelui, scris cu caractere chirilice: "Tanioucha Rachevskaia". Locul tainuieste o romantica poveste de iubire, devenita legendara datorita operei de arta care o strajuieste.

Sinucidere din dragoste

Unul dintre prietenii parizieni ai lui Brancusi, care nu l-a parasit pana la sfarsitul vietii, a fost doctorul roman Solomon Basile Marbe. O studenta de origine rusa se indragosteste fara speranta de medicul roman. Tatiana Rachevskaia, nascuta pe 6 aprilie 1887, se sinucide pe 22 noiembrie 1910, la 23 de ani, din prea multa dragoste.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.