Regizorul Cristian Mungiu a fost aplaudat la scena deschisa dupa premiera de la TIFF a filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“, cu care a cistigat Marele Premiu la Cannes.

"Pentru orice cineast, acesta este momentul adevarului, cind filmul sau ajunge in fata publicului. Este o onoare ca la premiera filmului tau sa ai o sala atit de plina", a multumit Cristian Mungiu publicului prezent vineri seara la gala de deschidere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj. Capacitatea salii de la cinema Republica, de 1.000 de locuri, a fost depasita de numarul celor care au stat pe jos, pina aproape de ecran, inghesuiti pe scari sau intre scaune, pentru a vedea "4 luni, 3 saptamini si 2 zile".

In Romania anului 1987, Gabita (interpretata de Laura Vasiliu), o studenta la Politehnica, se pregateste sa faca un avort. Colega ei de camera, Otilia (interpretata de Anamaria Marinca), este cea care o ajuta sa treaca prin acest moment, devenind, de fapt, personajul principal al povestii. Otilia imprumuta bani de la cine poate ca sa stringa 3.000 de lei (cit aflasera ele ca ar costa "treaba"), merge sa ii rezerve Gabitei camera de hotel, sa se intilneasca cu "medicul", domnu’ Bebe, sta sa o ajute pe colega ei, dar, in acelasi timp, incearca sa isi multumeasca si prietenul, care o chemase la aniversarea mamei sale.

Totul se intimpla intr-o singura zi si nimic nu merge asa cum fetele planificasera. Disperarea Gabitei, care nici macar nu e sigura in ce luna se afla sarcina ("Poate ca e peste patru luni"), o face pe Otilia sa accepte cererea lui domn’ Bebe, care dorea "plata in natura" de la ambele fete. "Ce credeati, ca intru eu la puscarie pentru 3.000 de lei?", se ambaleaza "medicul". Odata treaba terminata, el pleaca, dar odiseea Otiliei continua, deoarece ea trebuie sa scape de urme. Dupa sfatul lui Bebe, arunca avortonul in ghena de gunoi a unui bloc.

"Senzational! Sa filmezi 110 minute din 13 planuri e senzational! Marinca, extraordinara! Filmul este o exorcizare pentru o natiune care a trait niste istorii pe care nu le stie. Si acum le afla. Iar Oleg Mutu a tinut camera absolut extraordinar. Tocmai am votat filmul si pentru competitia de la TIFF", spune Adrian Demian-Groza, analist media la firma Trend Communication.

"Acest film inseamna punerea Romaniei pe harta cinematografica cu un punct rosu care pulseaza. Filmul are, in primul rind, un scenariu foarte bun, excelent cizelat. Iar interpretarea actorilor este fara nici o fisura", considera si criticul de film Alex. Leo Serban.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.