Vietile scriitorilor au alimentat dintotdeauna fictiunea. Iar cind tabelul cronologic camufleaza lacune, secrete sau scandaluri numai bune de speculat, biografia maestrilor are toate sansele sa ajunga best-seller. Romanul lui Colm Toibin, "Maestrul", intra cu greu in aceasta categorie, pentru ca cei care cauta in carte picanterii din intimitatea maestrului Henry James nu vor descoperi decit ca au gresit sursa.

Departe de a fi o biografie romantata, cartea lui Toibin e in primul rind un exercitiu de stil, care isi gaseste motivatia chiar in subiectul-pretext: cinci ani din viata unui stilist cu pedigri, care a impins literatura anglo-americana in zodia nuantelor. Romanul incepe dintr-un punct cu potential maxim de tensiune: esecul usturator al lui James, ajuns la maturitate scriitoriceasca, dupa premiera piesei "Guy Domville".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.