Conducerea Inspectoratului Politiei de Frontiera din Arad va fi destituita pentru gravele deficiente manifestate in activitate si dezinformare, a declarat ieri ministrul Administratiei si Internelor la o conferinta de presa unde au fost prezenti si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe. Practic, la difuzarea stirii privind intoarcerea din drum, de catre autoritatile spaniole, a cel putin 6 autocare si 2 microbuze in care se aflau circa 250 de romani, politistii romani de pe frontiera de vest, mai precis cei din Arad, i-au informat pe superiorii de la Bucuresti ca toti turistii au iesit cu acte in regula, asa cum prevad legea si reglementarile internationale privind intrarea in spatiul Schengen.

Mai mult, prefacandu-se ca nu inteleg exact notiunile de tara de tranzit si tara de destinatie, angajatii MAI de la Nadlac s-au aparat spunand ca, de ce in Ungaria, Austria, Germania, Franta sau Italia, romanii au fost lasati sa circule, iar cand au ajuns in Pirinei, spaniolii i-au intors din drum? Raspunsul la aceasta intrebare se afla tocmai in documentele pe care politistii aradeni de frontiera trebuiau sa le controleze atent cand au aplicat viza de iesire pe pasapoartele celor 250 de romani, batjocoriti si umiliti pe soselele Europei.

Domnul ministru Vasile Blaga spune ca cei mai multi dintre ocupantii autocarelor nu indeplineau cele mai elementare conditii pentru a putea iesi din tara. In primul rand, nu aveau permise valabile de munca pentru Spania. Alti conationali intorsi din drum au declarat ca merg la rude, dar nu aveau invitatii, asa cum cer reglementarile pentru intrarea in Spatiul Schengen. Asupra celor mai multi turisti s-au gasit doar 500-1.000 de euro. Oricum, dupa acest incident autoritatile de la Madrid au declarat ca vor fi intransigente in ce priveste problema emigratiei. Strategia romanilor care se folosesc de orice mijloace pentru a patrunde in Spania nu mai poate fi acceptata.

La toate punctele de frontiera au fost introduse restrictii drastice. De retinut ca autocarele romanesti nu au fost intoarse de la granita franco-spaniola, ci dupa ce patrunsesera pe teritoriul hispanic. Si asta pentru ca politia a observat din elicopter ruta ocolitoare pe care s-au inscris masinile de la Bucuresti, pentru a evita eventualele controale. Dovada ca lucrurile stau astfel este si ceea ce s-a intamplat doua zile mai tarziu, cand 4 autocare, ai caror turisti sustineau ca au acte in regula, au fost retrimise in Romania, dupa ce la controlul documentelor au asistat oficiali MAE din Romania. Din circa 160 de pasageri, doar 9 indeplineau conditiile de calatorie si au fost lasati sa treaca frontiera. Este adevarat ca multi romani au avut de suferit umilinte de neimaginat. Pentru acest lucru sunt insa si ei vinovati. Multi au platit un cazier cu 130 de euro, la escrocii care au instalat puncte volante langa ambasade, in loc de 95, cat se cere oficial.

Nu mai socotim costul transportului, cele 4-5 zile de chin pe drum, dispretul politistilor spanioli. Mai vinovati sunt insa politistii de frontiera aradeni, care nu i-au oprit in vama, cand au observat neregulile din documente si au inchis ochii, dezinteresat sau nu, dar si patronii firmelor transportatoare etc. Iata de ce masura anuntata de ministrul Blaga privind schimbarea din functie a conducerii Politiei de Frontiera Arad si detasarea personalului, din trei in trei luni, pe alt punct de vama, pentru a nu mai avea tot soiul de grupuri de interese, ni se pare salutara. De altfel, pe raza judetului Arad a fost asigurata recent o actiune comuna, cu participarea unor ofiteri din Franta, Spania, Italia si Austria. In cateva ore au fost descoperite zeci de infractiuni, in special acte de contrabanda, de care politistii de frontiera aradeni nu aveau habar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.