Recenta editie a ghidului de calatorii "Le Routard" dedica un generos spatiu de sfaturi pentru cei care trec pragul Romaniei.

Daca la capitolul plusuri sunt remarcate preparatele traditionale mioritice, cel al riscurilor pare interminabil: ineficienta vamesilor si politistilor, furturile din buzunare sau la transportul cu taxi, infrastructura teritoriala si financiara slab dezvoltata, calitatea derizorie a serviciilor de transport si cazare sunt pe larg detaliate. Chiar si alimentele vandute la colt de strada sunt combatute de editorii ghidului in termeni generosi.

Expertii in turism incearca sa-i protejeze pe cei care isi petrec concediile pe meleagurile straine. in editia 2006-2007, ghidul de calatorii "Le Routard", distribuit in numeroase tari in limbile franceza, engleza, spaniola, italiana, poloneza si germana, descrie in 228 de pagini principalele caracteristici ale Romaniei si Bulgariei.

Editia lansata recent subliniaza ca turistii ce trec frontiera Romaniei trebuie sa fie atenti la furtul din buzunare ("marca" gara de Nord), taximetristi-pirat care nu folosesc aparate de taxat, cainii vagabonzi si bacsisuri. Nu sunt uitate nici avantajele potentiale, care cuprind tuica, mamaliga, mititeii, ciorba de burta, berea si parjoalele moldovenesti.

Timpul prea lung de asteptare la granita, numarul redus al punctelor de schimb al cecurilor de calatorie, lipsa de eficienta a politiei si pericolul de a fi inselati la casele de schimb valutar sunt alte puncte nevralgice. Nu lipsesc nici pasaje malitioase printre care recomandarea privind evitarea consumului de "zmeura culeasa si vanduta de copii pe strada, pentru ca acestia nu au tot timpul mainile curate, iar vasele sunt murdare".

Calitatea hotelurilor si respectiv mijloacelor de transport mioritice sunt luate si ele in bascalie de realizatorii ghidului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.