Jean-Claude Kaufmann este sociolog, profesor la Sorbona, iar cartile lui atipice (despre lenjerie, sani goi, femei singure si "prince charming") se vand in sute de mii de exemplare.

Recent, Kaufmann si-a lansat in Romania "Prima dimineata de dupa" (Editura Humanitas), in traducerea Danei Ligia Ilin.

>> Prima dimineata de dupa este esentiala pentru modul in care va evolua viitorul cuplu.

De ce viitorul unui cuplu se decide chiar in prima dimineata de dupa?

- Totul se decide sau nu se decide in dimineata de dupa. Din fericire. Caci cuplul ramane astfel format. Vor fi mici crize, momente de apropiere. Noi avem impresia ca e un moment oarecare, asteptam urmarea, ne e putin teama. De fapt, lucrurile sunt mult mai clare. Pentru ca acum, in prima dimineata de dupa, se clarifica totul. Deci, in primul rand, prima dimineata este importanta pentru ca atunci se decide urmarea, se decide ceea ce nu a fost stabilit dinainte: a fost o mica aventura, o aventura de-o noapte, o experienta sexuala, o mica poveste de dragoste sau o mare poveste de dragoste. Deci aceasta dimineata trebuie sa aduca rapid clarificari. De exemplu, pana si prin maniera in care se poarta discutiile relatia este orientata pe un fagas sau pe un altul. In al doilea rand, daca relatia va dura, va impune un stil, o organizare. De exemplu, cand esti in fiecare zi cu celalalt, foarte aproape de celalalt, fiecare venind cu nevoia de spatiu personal se produce un reglaj al distantei. Chiar de la inceput facem o alegere, optam pentru un stil de viata.

>> Care sunt instrumentele cu care un sociolog poate analiza toate chestiile astea?

- Fiecare sociolog are propria maniera de lucru. Eu folosesc intrebarile, pun intrebari despre lucruri foarte intime, ajung la detaliile cel mai bine ascunse. Inregistrez cu micul meu magnetofon si, de exemplu, dupa un interviu de douasprezece ore, urmeaza o munca de treizeci de ore. Ma folosesc de tot felul de tehnici pentru a-i ajuta pe oameni sa-si aminteasca. De exemplu, prima dimineata de dupa trebuie reconstituita. Apoi vine munca sociologului, care trebuie sa organizeze tot materialul brut, sa obtina ceva si sa inlature generalitatile.

>> Se intampla sa apara momente jenante in timpul intalnirilor cu persoanele pe care le chestionati?

- Desigur. Sunt subiecte foarte dure. Atunci cand vorbim despre bani sau despre declaratiile de impozit, oamenii se inchid. Nu se intampla asta cand vorbim despre sex. Cand am lucrat la "Prima dimineata de dupa", am vorbit despre micul dejun, despre toaleta, despre trezire, despre momentele obisnuite ale primei dimineti. Persoanele interogate au vorbit la fel si despre sexualitate.
Aveam o mica teama inainte.

Realitatea este ca nu aveam nici un motiv sa ma tem. Oamenii capata imediat incredere si la fiecare ancheta facuta se creeaza o atmosfera anume. Cu un suras in coltul buzelor, oamenii isi cauta amintirile, se intorc la o stare de fericire si au chef sa-si aminteasca si sa vorbeasca despre ce isi amintesc, fara nici o dificultate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.