Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru ºomaj ºi stimularea ocupãrii forþei de muncã, absolvenþii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaþia de ºomaj ºi se angajeazã in perioada acordãrii acestui ajutor beneficiazã de 320 lei pe lunã.

Banii sunt acordaþi timp de un an, cu condiþia ca absolvenþii beneficiari sã-ºi menþinã raporturile de muncã cel puþin un an de la data angajãrii ºi sã-ºi depunã, la Agenþia Naþionalã pentru Ocuparea Forþei de Muncã (ANOFM) documentaþia necesarã, la douã luni de la terminarea studiilor. Iatã documentele care se cer:

- diploma sau adeverinþa de studii
- certificatul de naºtere, copie
- cartea de identitate, copie.

Nu toþi absolvenþii pot primi aceºti bani. Existã ºi anumite categorii care sunt refuzate de la platã, precum:

- cei care se angajeazã la patroni pentru care au mai lucrat in ultimii doi ani
- absolvenþii instituþiilor de invãþãmant faþã de care angajatorii au obligaþia, potrivit legii, sã-i incadreze in muncã
- tinerii care la data absolvirii studiilor lucrau
- absolvenþii pentru care plata ºomajului a fost suspendatã
- cei care la data solicitãrii urmeazã o formã de invãþãmant.

Pe langã cei 320 lei, de care absolvenþii beneficiazã timp de 12 luni, aceºtia mai primesc ºi o primã de instalare. Asta doar in situaþia in care se angajeazã cu program normal de lucru ºi au minimum 16 ani. Potrivit ANOFM, 8.130 de absolvenþi sunt inregistraþi in baza de date ºi beneficiazã de avantajele legii.