Tendintele de dezvoltare si specializarea imobiliara au inceput sa dicteze preturile pe piata terenurilor urbane. Problemele de infrastructura de la periferia orasului inchid dezvoltatorii inauntrul zidurilor cetatii, iar scumpirea continua a terenurilor se incearca a fi compensata prin marirea regimului de inaltime a noilor constructii .

Cumparatorii de terenuri cu putere financiara de pe piata bucuresteana au nevoie de suprafete mari. In plus, mai au nevoie si de conditii favorabile pentru realizarea unor constructii care sa le permita recuperarea banilor si obtinerea unor profituri semnificative, caci despre venituri rezonabile inca nu poate fi vorba.

Terenurile interesante sunt astazi cele potrivite pentru constructii rezidentiale colective (lux si mediu) si particulare, pentru dezvoltari de cladiri de birouri si centre comerciale. Marea batalie se da acum pe parcelele mari, care inca mai pot fi gasite ici si colo prin cartiere, dar si pentru terenurile disponibilizate ale fostelor platforme industriale.

Totusi, ca linii directoare, zonele de interes pentru cumparatorii de terenuri sunt, in cazul constructiilor rezidentiale de lux, cele din nordul orasului si, cu o preponderenta mai mica, centrul Capitalei. Terenurile potrivite pentru bloculete cu apartamente de lux vor fi in continuare cautate in zonele Aviatorilor, Kiseleff, Primaverii, Dorobanti, Floreasca, Herastrau, Baneasa, iar pentru vile individuale - in principal Baneasa si Pipera.
In ceea ce priveste terenurile potrivite unor dezvoltari rezidentiale de amploare, sunt preferate in prezent zonele aflate de-a lungul liniei incomplete de centura interioara Nicolae Titulescu - Iancu de Hunedoara - Stefan cel Mare - Mihai Bravu - Calea Vacaresti, precum si in locatii prezentate ca situate in nord pentru a atrage cumparatori, in zona Colentina, Petricani (nord-est), Straulesti si Chitila (nord-vest).

Totusi, oferta actuala de terenuri in raza orasului este dominata de parcele individuale mici, care rareori depasesc 5.000 mp, si foste constructii industriale demolabile, care ar putea elibera, fiecare, intre 10.000 si 50.000 mp. Cum cererea pe acest segment de piata este in crestere, s-a creat o presiune asupra ofertei actuale de foste platforme industriale, metrul patrat ajungand la un pret de 200-600 euro.

In zona centrala si ultracentrala, deficitul de terenuri generoase este si mai mare. Aici rareori se mai pot gasi parcele de peste 1.000 mp. Exceptand zonele Unirii, Dacia, Stirbei Voda sau chiar Cismigiu, unde au mai supravietuit cateva loturi disponibile, cu suprafete de peste 1.000 mp, cele mai mari terenuri din oferta localizata in �buricul targului� (Rosetti, Romana, Dorobanti) abia depasesc 500 mp.

Calea 13 Septembrie este una dintre zonele de top din Capitala. Cota acesteia se reflecta lesne din preturile practicate pentru un metru patrat de teren. De-a lungul strazilor 13 Septembrie si Panduri, cuprinse intre Hotelul Marriott si Academia Militara, toate sunt bune si frumoase. Dar imediat in spatele blocurilor din asa-zisul aliniament al Centrului Civic se deschid granitele unei alte tari: strazi sparte, pe alocuri caldaram de bolovani, pe alocuri piatra cubica; case darapanate, agatate de manecile celor cateva vile mai rasarite; locuitori �putin� mai neadaptati social comparativ cu lumea boema cazata la Marriott.

Cu toate acestea, cei care vand si, probabil, cumparatorii nu sunt deranjati de aspectul de semighetou din spatele Centrului Civic. Pretu-rile pentru terenul construibil pleaca in zona de pe la 700 euro/mp si ajung la 2.100 euro/mp. Iarasi, parcelele de peste 500 mp sunt rare, iar cele de 1.000 mp aproape de negasit.