Saviana Stanescu vine la Bucuresti cu un spectacol al celebrului Teatru La MaMa

Montarea celebrului Teatru La MaMa E.T.C. din New York, pe textul Savianei Stanescu, "Sa epilam spre Vest" ("Waxing West"), care a avut premiera in aceasta primavara, pe 5 aprilie, si fiind un proiect sustinut de Institutul Cultural Roman New York, condus de Corina Suteu, va fi gazduita maine seara, incepand cu ora 19.00, de Teatrul Act din Bucuresti. Spectacolul, care a putut fi vazut la New York pana pe 22 aprilie, se afla in Romania pentru a participa la cea de-a XIV-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu care se desfasoara in aceasta perioada si unde este programat pe 2 iunie.

In drum spre Capitala Culturala Europeana de anul acesta, spectacolul new-yorkez face un popas la Teatrul Act, la cererea expresa a Savianei Stanescu, care doreste sa ofere publicului bucurestean o montare extrem de apreciata la New-York, dupa un text inspirat de povestile unui Bucuresti pe care l-a parasit cu patru ani in urma.

"Vreau ca publicul romanesc sa vada ce fac eu la New York. E important pentru mine si imi asum riscurile de rigoare referitoare la felul in care publicul si critica vor reactiona la piesa mea. Desigur ca sper sa le placa, dar mai important este ca sa share (impartasesc) piesa mea si creativitatea mea cu cei de acasa. Am scris aceasta piesa intr-un context diferit de cel teatral romanesc, dar sper ca are o universalitate ce va trece de orice bariere, mai ales ca publicul romanesc e unul emancipat in materie de teatru. Stiu ca partea mai delicata este faptul ca abordez un subiect al istoriei recente - Revolutia romana, Ceausestii - si s-ar putea ca unii oameni sa nu suporte transfigurarea dramatica a unei experiente traite. Unele rani nu s-au inchis inca in sufletele oamenilor sau in <> colectiv al romanilor.

Crizele politice si personale prin care am trecut cu totii in ultimii ani ne fac sensibili la anumite realitati prezentate pe scena. Dupa cum si cronica la <> din The New York Times puncteaza, piesa mea e <>, sa ne <> demonii trecutului ca sa putem sa ne vedem de viata noastra.

Am vrut sa explorez un subiect <> ca modul in care traumele colective afecteaza individul, faptul ca micile noastre vieti sunt determinate de marile izbucniri isterice & istorice ale socialului si politicului.", ne-a declarat Saviana Stanescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.