Guvernul nu gaseste bani pentru a aduce examenul de absolvire a liceului la standardele internationale.

Tinerii absolventi de liceu romani care vor sa studieze in strainatate trebuie sa dea din nou toate examenele de competenta specifica pentru care, teoretic, au obtinut nota de trecere la bacalaureat. Asta pentru ca Ministerul Educatiei sustine ca nu gaseste bani pentru a acredita liceele romanesti la standardele bacalaureatului international. Suma necesara ar fi de 1,5 milioane de euro.

In schimb, aceasta investitie i-ar scuti pe elevi de testele specifice gen TOEFL (de limba) sau SAT si GRE (multidisciplinare), care necesita pregatire separata si presupun costuri totale de ordinul sutelor de dolari. In plus, se cere si bacalaureatul national, care este judecat mult mai aspru: nota obtinuta trebuie sa fie cel putin 8.

O prima tentativa de introducere a bacalaureatului international i-a apartinut fostului ministru al Educatiei Andrei Marga, in anul 2000. Initiativa a trecut de Guvern, "insa s-a pierdut pe drumul spre Monitorul Oficial", isi aminteste Liliana Preoteasa, consilier al ministrului la acea vreme. Peste 2.000 de licee din 125 de tari pot organiza, in prezent, bacalaureatul international. In Romania exista o singura astfel de institutie, si aceea privata. Este vorba despre Scoala Americana, care organizeaza acest examen doar pentru propriii elevi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.