Decesul lui Ralu Filip si al Ralucai Stroescu aduc in atentie o problema mai veche: stam rau cu inima.

Un deces din cinci este provocat, in Romania, de bolile cardiovasculare, chiar si la virste la care victimele nu par predispuse la infarct sau la accident vascular cerebral. Principalele masuri de preventie a bolilor cardiovasculare trebuie sa inceapa inca din tinerete si presupun schimbarea stilului de viata si a alimentatiei, avertizeaza medicii.

Principalii factori de risc care pot duce la producerea unui infarct sint hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, obezitatea si sedentarismul, asociate cu stres si fumat. "Hipercolesterolemia nu este atit de frecventa ca hipertensiunea, insa este mult mai drastica", spune Marius Vintila, seful Clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului "Sf. Pantelimon" din Bucuresti. Hipercolesterolemia nu da suferinta directa si imediata, ci afecteaza vasele sangvine pe tacute, dar cu efecte dezastruoase dupa trecerea anilor, potrivit lui Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Masurile de preventie a bolilor cardiovasculare trebuie sa inceapa de la o virsta tinara, in jur de 20 de ani. Factorii de risc cel mai usor de combatut sint obezitatea si sedentarismul. "Orice om trebuie sa stie ca este foarte important sa fie activ. Nu trebuie neaparat sa alerge, insa ar trebui sa se plimbe cam o ora pe zi", explica doctorul Vintila. In ceea ce priveste hipertensiunea, consumul de sare in exces si factorii genetici reprezinta principalele cauze de imbolnavire. "Un roman consuma in medie 12 g de sare pe zi, in conditiile in care necesarul zilnic de sare al organismului este de 1,5 g. Recomandat ar fi sa se consume cam 6 g de sare pe zi (o lingurita - n.r.)", declara Marius Vintila.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.