Franco Nero, renumitul actor, producator si regizor italian, este invitatul de onoare al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de anul acesta, care va avea loc la Cluj intre 1 si 10 iunie, iar la Sibiu, intre 4 si 10 iunie, in cadrul programului "Sibiu- Capitala Culturala Europeana".

El se alatura, astfel, unor nume celebre ale cinematografului european, Annie Girardot si Vannesa Redgrave (partenera lui Franco Nero in filmul "Camelot", care marcheaza si inceputul povestii lor de dragoste), carora, in editiile precedente ale festivalului, organizatorii au avut onoarea sa le acorde "Premiul pentru intreaga cariera" oferit unei personalitati din cinematografia europeana.

Franco Nero va fi prezent la Sibiu, la proiectia unicului sau film de pana acum in calitate de regizor, "Forever Blues". Proiectia va avea loc in seara zilei de 8 iunie, ora 20.30 la Pavilionul CCE. De asemenea, publicul clujean este invitat sa-l intalneasca pe renumitul actor italian, sambata, 9 iunie, ora 18.30, la Cinematograful Republica, la proiectia speciala a filmului unde se afla in calitate de actor, regizor, producator si co-scenarist.

O incursiune in biografia lui Franco Nero aduce in prim-plan pasiunea sa pentru actorie, care l-a determinat sa abandoneze studiile la Facultatea de Economie si Comert in favoarea celei de-a saptea arte. Totul a inceput la Piccolo Teatro din Milano, unde a urmat cursuri de actorie, dupa care a plecat la Roma pentru a-si incerca norocul in film. Succesul international a venit odata cu rolul Django, in spaghetti western-ul cu acelasi nume, regizat de Sergio Corbucci. John Huston il distribuie apoi in "The Bible: In the beginning" (unde ii are ca parteneri pe Peter O' Toole, Ava Gardner, Richard Harris, Michael Parks). De aici, cariera internationala a lui Franco Nero incepe sa se dezvolte spectaculos, fiind cel mai solicitat actor italian la Hollywood si in cinematografia europeana, filmografia sa cuprinzand peste 160 de titluri.

In 1968, castiga Premiul David Di Donatello pentru "Il giorno della civetta", regizat de Damiano Damiani, o ecranizare a romanului omonim al lui Leonardo Sciascia. Damiani este regizorul care il va impune ca unul dintre cei mai convingatori interpreti ai filmului politist italian. Simte insa nevoia de diversitate si complexitate si se indreapta spre roluri mult mai solicitante. Joaca in "Tristana", regia Luis Bunuel (alaturi de Catherine Deneuve), in "Pope Joan", regia Michael Anderson, in "The Legend of Valentino", regia Melville Shvelson, in "Ziua cobrei", regia Enzo C. Castellari, in "Querelle de Brest", regia Rainer Werner Fassbinder, in "The Versace Murder", regia Menahem Golan.

Carisma sa a fost unul dintre atuurile sale, speculate de regizori care l-au distribuit in roluri de Don Juan chiar si la o varsta matura: in 1997 Sergio Rossi il distribuie in "La medaglia", iar in 2000 Sandro Cecca il alege pentru "Maestrale".

In Romania, e cunoscut in special datorita rolului din "Salamandra", in care joaca alaturi de Anthony Quinn si Christopher Lee.

Franco Nero este intruchiparea vointei fara margini de a-si urma imboldul launtric, mai presus de orice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.