Suma minima care se poate investi in prezent la pensia facultativa este de 50 de lei/lunar la Azt Moderato, 60 de lei la Pensia Mea, respectiv 45 de lei la ING Clasic.

Batalia pe piata fondurilor de pensii facultative se da, pentru inceput, intre trei fonduri: ING Clasic al SC ING Asigurari de Viata SA, Azt Moderato al Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, si Pensia Mea, administrat de Aviva Asigurari de Viata. Suma minima care se poate investi este de 50 de lei/lunar la Azt Moderato, 60 de lei la Pensia Mea, respectiv 45 de lei la ING Clasic. Diferentele de bani se explica prin faptul ca in lege nu este prevazuta o suma minima pentru pensia facultativa. Iar fiecare fond a trecut ce suma a dorit in prospect. Exista in schimb o suma maxima: 15% din venit.

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii nu fac altceva decit sa cumpere unitati la acel fond. In prezent, valoarea initiala a unei unitati de fond este de 10 lei (la toate trei). Deci la 45 de lei vom avea dreptul de a cumpara in jur de 4 unitati si ceva la acel fond (atentie, se vind si fractiuni din unitatile de fond: nu uitati ca din suma initiala se va scadea la inceput comisionul fondului in valoare de 5%).

Lunar, valoarea unitatii de fond este facuta publica de administratorul fondului. Deci daca unitatile de fond cresc, persoana care va contribui lunar cu aceeasi suma va primi mai putine titluri decit in luna precedenta. La implinirea virstei de 60 de ani, se poate cere plata unei pensii facultative, dar numai daca s-a contribuit minimum 90 de luni.

Pentru a deveni participant la un fond de pensii facultative, o persoana trebuie sa indeplineasca o singura conditie de eligibilitate specificata prin lege - sa aiba un venit. Daca aceasta conditie este indeplinita, atunci tot ceea ce trebuie sa faceti este sa sunati la una dintre cele trei societati de administrare a fondurilor de pensii facultative enuntate mai sus (telefoanele sint pe paginile de Internet).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.