Apropierea integrarii in UE se face tot mai simtita. Fapte niciodata incriminate in Romania sint acum sanctionate ca in Occident.

Consiliul National al Combaterii Discriminarii (CNCD) a avut doua zile pline in aceasta saptamina, finalizate cu amenzi de zeci de milioane de lei. Pentru publicarea anuntului "Primesc in gazda doua fete sau familie. Exclus tigani", ziarul "Anuntul telefonic’’ a fost sanctionat cu 7 milioane de lei, CNCD incluzind acest anunt la discriminare rasiala. 5 milioane de lei l-a costat pe politologul Jozsef Molnar afirmatia: "Ungaria este singura tara care, pas cu pas, devine al doilea Israel". Aceasta fraza - considerata de CNCD discriminare prin incalcarea dreptului la demnitate personala si intimidare a unei comunitati nationale - a fost rostita la Consiliul National al Secuilor si a fost publicata si in cotidianul "Kronika". Concedierea unui agent de paza de catre firma la care era angajat, din cauza ca BRD Turda a cerut inlocuirea acestuia pe motiv de virsta, a atras sanctionarea agentiei bancare cu suma de 20 de milioane de lei, cea mai aspra sanctiune data in acest an de CNCD. In acest caz, amenda a fost data pentru discriminare pe criteriul virstei.

Toate aceste sanctiuni, dar si altele, au fost date in sedintele CNCD din 9 si 10 martie. Cu zece zile in urma, CNCD a mai avut pe rol doua cazuri care au facut vilva: sanctionarea neacordarii si pentru homosexuali, de catre TAROM, a facilitatilor de "Valentine’s Day" si amendarea cu 5 milioane de lei a scriitorului Mircea Mihaies pentru o opinie politica. Aceasta ultima sanctionare a generat numeroase proteste din partea societatii civile, fiind considerata un abuz.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.