Faimosul regizor de film Martin Scorsese a lansat la Cannes Fundatia Mondiala de Film. Scopul acestei fundatii este salvarea filmelor vechi, amenintate de distrugere.

Martin Scorsese, regizor al multor filme faimoase ale ultimelor 3 decenii si premiat cu Oscar a deschis Fundatia Mondiala de Film la Festivalul International de la Cannes, impreuna cu alti 12 mari regizori, membri ai nou infiintatei fundatii.

Fundatia va finanta actiuni de restaurare a filmelor vechi produse in tarile ale caror guverne nu isi permit asemenea actiuni costisitoare.

Conform Agentiei Reuters, la lansarea fundatiei au fost prezentate cateva filme din Maroc, Brazilia si Romania, unele vechi din 1931.

Martin Scorsese a declarat ca a dorit sa infiinteze aceasta fundatie pentru a salva capodopere cinematografice mai putin cunoscute publicului larg de astazi.

El a adaugat ca, atunci cand era copil, a inceput sa cunoasca lumea din filmele straine difuzate la televizor.

Si asta pentru ca provenea dintr-o familie cu venituri modeste, in care nu se cumparau carti.

Regizorul Stephen Frears, care conduce juriul Festivalului de la Cannes din acest an, si-a anuntat sprijinul pentru initiativa lui Scorsese de a salva filmele vechi.

Domnul Frears a adaugat ca lipsa finantarii ameninta si arhiva Institutului Britanic de Film.

Martin Scorsese a inceput insa de mai multi ani salvarea vechilor filme americane, intr-un efort in care i s-au alaturat Clint Eastwood, George Lucas si Steven Spielberg.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.