Dupa 21 de ani de la inceperea lucrarilor de constructie, viitorul sediu al Bibliotecii Nationale, situat in Bulevardul Unirii, are toate sansele sa fie finalizat. Ministrul Culturii si Cultelor a dat, ieri, asigurari ca imobilul va fi gata in cel mult 33 de luni si ca din aceasta toamna se va relua activitatea pe santierul lasat in paragina de mai multi ani.

Cand nimeni nu mai spera intr-o continuare a proiectului, desi din 1986 lucrarile la acest imobil au stagnat, Adrian Iorgulescu a iesit, ieri, la rampa, declarand ca va investi peste 100 milioane euro. Mai mult decat atat, ministrul promite ca doreste realizarea unui biblioteci pentru secolul XXI. "Discutam ultima faza a proiectului", a declarat ministrul Iorgulescu, precizand ca biblioteca se gaseste aproximativ in aceeasi faza in care a fost lasata in 1989. "Va promit ca in aceasta toamna vom incepe lucrarile la sediul noii biblioteci, asa incat in 33 de luni sa fie finalizate (...). Efortul total este de peste 100 milioane euro", a mai spus demnitarul.

Adrian Iorgulescu a precizat si faptul ca biblioteca a trecut prin mai multe faze si cu o noua echipa se incearca castigarea "timpilor morti". Ieri a fost instalata in functie noua directoare a Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR), Elena Tarziman. Aceasta este directorul general al BN din luna aprilie a.c., ea castigand concursul organizat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) pentru ocuparea functiei care a ramas vacanta in august 2006, dupa ce ministrul Adrian Iorgulescu l-a demis pe Dan Erceanu. "Premisa de la care pornesc este ca avem niste resurse bine definite (...) si va trebui sa obtinem maximum de rezultate", a declarat noua directoare a BN. Elena Tarziman va ocupa functia de director general al Bibliotecii Nationale pe o perioada de trei ani, pana in 2010.

Echipa de conducere a BN, in frunte cu directorul Dan Erceanu, a fost demisa in august 2006 de catre ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, in urma neregulilor descoperite de Corpul de Control al Guvernului la cele doua sedii ale institutiei. Cele patru persoane demise - Dan Erceanu, Codruta de Hillerin, Rodica Maiorescu si Marcel Enus - au intrat totodata si in atentia Departamentului National Anticoruptie.

Templu al cartii

"Promit ca in aceasta toamna vor incepe lucrari masive la sediul noii Biblioteci Nationale, astfel incat in maximum 33 de luni el sa fie gata", a anuntat ministrul.
Despre fondurile care vor fi necesare, Iorgulescu a mentionat ca provin dintr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cifrat in prezent la 80 de milioane, dar care va fi majorat. Printr-o hotarare de Guvern, Biblioteca Nationala a primit si aula care apartinea Ministerului Educatiei. "Vom crea un complex, un templu al cartii care sa cuprinda si spatii de socializare si cafenele. Este un proiect absolut modern si vrem sa facem o Biblioteca Nationala pentru secolul XXI", a mai spus Iorgulescu.

Tot ieri, urma sa aiba loc o intalnire cu o firma de proiectare pentru a discuta ultima faza a proiectului viitoarei biblioteci. Ministrul a mentionat ca, in opinia sa, este necesara o mai buna comunicare intre sediul central si bibliotecile judetene si o informatizare a activitatii.
BN este institutie publica finantata integral de la bugetul de stat si functioneaza in subordinea MCC. Inca de anul trecut, institutia condusa de Iorgulescu si-a anuntat intentia de a investi 121 milioane euro pentru finalizarea lucrarilor la imobilul din Bulevardul Unirii.

Banii provin din imprumutul de 250 milioane euro pe care statul roman l-a accesat la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru reabilitarea a circa 20 dintre institutiile de cultura de interes national.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.