Peste 45 de milioane de persoane au votat pana in prezent pe internet pentru a alege cele sapte ‘’noi’’ minuni ale lumii dintr-o lista de 21 de constructii si edificii selectionate ca finaliste, au anuntat organizatorii acestei actiuni, informeaza AFP receptionata de Rompres.

Aceasta initiativa ii apartine cineastului elvetian Bernard Weber si a fost lansata dupa distrugerea statuii unui Budha gigant de la Bamiyan, in Afghanistan, de catre talibani in 2001. Voturile prin internet sau mesaje de tip SMS au sosit din toate partile lumii. Procesul de votare se va incheia la 7 iulie, rezultatul urmand sa fie anuntat la Lisabona.

Conform ultimelor numatarori a voturilor, monumentele si constructiile ramase in cursa pentru un loc pe lista celor sapte noi minuni ale lumii sunt: Acropolele ateniene, orasul mayas Chichen-Itza din Mexic, Coloseumul roman, Turnul Eiffel din Paris, Marele Zid chinezesc, ruinele incase de la Machu Picchu (Peru), orasul Petra din Iordania, statuile din Insula Pastelui, monolitii de la Stonehenge (Marea Britanie) si mausoleul Taj Mahal din India. La o distanta mai mare de voturi se afla si templul din Angkor (Cambodgia), palatul Alhambra din Granada (Spania), moscheea Sfanta Sofia din Istanbul, templul Kiyomizu (Japonia), Piata Rosie si Kremlinul (Rusia), castelul Neuschwanstein (Germania), Statuia Libertatii (New York), statuia lui Iisus care domina orasul Rio de Janeiro, Opera din Sydney si orasul Timbuktu (Mali).

Cele 21 de monumente finaliste au fost selectionate in ianuarie 2006 dintr-o serie de 77 de propuneri, de un juriu format din arhitecti renumiti si prezidat de fostul director general al UNESCO, Federico Mayor.