Zeci de firme de constructii din Romania presteaza activitati, fie doar de manopera, fie de servicii complete, in tari din vestul Europei. Cele mai multe firme sint contractate de italieni.

Firmele romanesti sint ofertate de dezvoltatorii care ridica ansambluri rezidentiale in statele Uniunii Europene. Sint cautate si pentru constructii clasice, din zidarie, dar, mai nou, si pentru case pe structura usoara, construite dupa modelul american.

Unele firme lucreaza mai mult pentru export. "90% din productie se exporta in tari precum Franta, Spania, Grecia, Irlanda, Elvetia", a spus Marius Lupu, directorul de vinzari al firmei Eco Log Homes. Vesticii prefera casele din lemn masiv, dar nu se dau la o parte nici cind vine vorba de case din panouri tip sandwich. Casele exportate sint mai scumpe din cauza transportului si a montajului. "Una este sa construiesti o casa la Brasov si alta este sa o construiesti in Franta", a precizat directorul Eco Log Homes.

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii a cerut Federatiei Industriale Europene a Constructiilor ca forta de munca din Europa Centrala si de Est sa fie adusa prin subcontractarea de firme, fie ca este vorba numai despre manopera, fie ca este vorba despre servicii complete. "Muncitorii romani sau firmele de constructii sint contractate prin firme, pe baza de proiect. In acest fel, ne protejam de absorbtia fortei de munca romanesti de catre firme din Vest", ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

Principalele tari unde desfasoara activitati firme de constructii romanesti sint Germania, Belgia, Spania, Portugalia si Italia, tari recunoscute cu ample programe investitionale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.