In aceste zile s-au sarbatorit, la Hollywood, trei decenii de la premiera filmului-cult "Star Wars" in prezenta regizorului George Lucas, cel care a lucrat aproape 20 de ani la prima serie din "Razboiul Stelelor"!

Pelicula din 1977 redefinea genul SF, si impunea cateva personaje care au facut cariera in industria divertismentului: Darth Vader, "negativul" care respira printr-o "masca" neagra de fier, fiul sau, Luke Skywalker (Mark Hamill), fiica Leia (Carrie Fisher), Han Solo (Harrison Ford, necunoscut la acea vreme) si Chewbacca, amicul sau paros, Obi wan Kenobi sau maestrul Yoda.

Un basm cu referinte la traumele razboaielor moderne, punand destul de maniheist problema - dar necliseistic si savuros pentru anii 70 - "pilotul" a declansat o adevarata isterie, adunand si sume enorme din incasari (pornise initial ca un film "independent", nemediatizat, cu un buget destul de mic). Devenind un "clasic", pe locul al treilea al incasarilor din toate timpurile, "Razboiul Stelelor" a fost urmat imediat de "Imperiul Contraataca" si de "Intoarcerea lui Jedi".

Lucas a incercat, la finele anilor 90, sa reia povestea, intr-o alta trilogie in care s-a investit imens, dar succesul nu a mai fost acelasi. Primul film din seria "Star Wars" ramane si cel mai reusit, cu premii Oscar pentru scenografie, costume, efecte speciale, montaj, coloana sonora, sunet si nominalizari la regie, scenariu, actor in rol secundar si cel mai bun film.

Cu replici si imagini celebre ("Forta fie cu tine!", "Alatura-te Partii Intunecate!", sabiile laser, robotii vorbitori, ritualul de initiere in tainele cavalerilor Jedi etc), filmul lui George Lucas trezeste si astazi interes pentru copiii de toate varstele, numarandu-se printre varfurile cinematografiei de "mare public".