Alarmate de seceta din acest an, autoritatile din mai multe judete au luat decizia sa distribuie apa rece cu program sau sa-i creasca pretul pentru a-i impiedica pe oameni sa faca risipa

Fantani care au secat, culturi pe sute de hectare compromise, oameni disperati ca nu vor mai avea cu ce sa-si hraneasca animalele. Localnici care isi iriga culturile din ograda cu apa de la robinet. Acesta este bilantul provocat de seceta in mai multe localitati din tara. Prima masura vizata de autoritatile locale pentru a nu amplifica dezastrul - reducerea consumului de apa.

Primaria comunei Livezile, din judetul Mehedinti, a decis sa creasca pretul apei de la robinetele din curtile taranilor, dupa ce acestia si-au irigat culturile din ograda cu apa de la robinet zile intregi.

"Vor plati un tarif dublu"

"Avem in comuna racordati la reteaua de alimentare cu apa in jur de 300 de abonati care au robinete in curte cu apometre. Multi dintre acesti oameni au gradini de legume in jurul caselor si, din cauza secetei, au inceput sa irige terenurile cu furtunurile de la robinetele din gospodarii. Se goleste rezervorul sau bazinul de captare si nu mai vine apa la altii nici pentru spalat pe dinti. Aceia care vor depasi peste 10 metri cubi pe luna consum vor plati un tarif dublu!", ne-a declarat viceprimarul din localitatea Livezile, Nuica Loghin.

in comuna mehedinteana simian, satenii vor primi apa la robinete dupa un program stabilit de primarie: o zi da, una ba! "Noi avem 2.700 de abonati. O zi va fi oprita apa in satul Piatra Alba si la partea de pe deal a satului Cerneti si in alta zi, in restul satelor. Va fi si o zona in care va fi apa permanent. Din cauza taranilor care iriga zarzavaturile din ograda avem probleme cu alimentarea. Am pus afise ca e interzis ca satenii sa irige gradinile. Noi avem metrul cub de apa cu 11.000 lei vechi si o sa-l crestem in perioada imediat urmatoare la 15.000 de lei vechi", ne-a declarat primarul localitatii, Constantin Armasu. in localitatea vranceana Cotesti, unde exista sistem centralizat de alimentare cu apa, autoritatile au trecut deja la actiune. Aici, oamenii au apa potabila doar doua ore pe zi.

Program la apa si in orase

si autoritatile din Pitesti au decis sa ia masuri in privinta distribuirii apei ca urmare a secetei. "Pentru ca anul acesta se anunta seceta foarte mare, vom sista apa rece pe timpul zilei. inca nu am stabilit programul, insa il vom anunta din timp. Cei care vor fi depistati ca isi uda gradinile sau fac abuz de apa vor fi debransati de la sistemul de distributie. Pentru a nu ramane fara apa, trebuie sa ne limitam consumul si sa nu facem abuz", a declarat directorul Regiei Autonome de Gospodarire Comunala Judeteana Arges, Nicolae Corneliu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.