Istoria, minoritatile si Europa, personaje centrale la Film.Dok

In aceasta saptamina a avut loc la Miercurea-Ciuc cea de-a patra editie a Festivalului de film documentar Film.Dok.

Manifestarea a adus in fata publicului documentare romanesti si unguresti reunite sub motoul "Lumea in care traim". Fie ca vorbesc despre istorie, fie ca vorbesc despre natura, arta sau fenomene sociale, ori sint portrete ale unor personalitati, filmele abordeaza intr-un fel sau altul contemporaneitatea.

Juriul competitiei a fost alcatuit din specialisti ai filmului documentar din Romania si Ungaria. Cineastii Vivi Dragan Vasile, Titus Muntean si Cornel Mihalache au reprezentat partea romana.

Mare parte dintre filmele selectate in concurs ataca intr-un fel sau altul statutul minoritatilor. Romii apar intr-o serie de documentare in ipostaza lor cea mai populara, aceea de muzicieni. Filmul "Romii din Gomor" aduce in prim-plan un etnograf, un culegator de folclor dintr-o zona cindva bogata in traditii, sortita acum saraciei, o zona locuita de o populatie ce se declara slovaco-maghiaro-roma.

"Gipsy Side" e un film despre adolescentii romi din sectorul 8 al Budapestei. Ei se declara tigani rapperi si au pus bazele unui post de radio, Radio T (Radio Tiganii), unde se promoveaza muzica rap tiganeasca reprezentata de trupele Elemente PeriCOOLoase si Rap-port. Nu a fost trecut cu vederea nici fenomenul tiganilor muzicanti ce cinta pe strazile metropolelor europene, cum e cazul unui tinar din Constanta ce-si cistiga traiul imitindu-l pe Elvis pe bulevardele marilor orase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.