Spitalele, farmaciile si cabinetele medicilor prescriptori devin de azi "camp" de bataie. O ampla actiune de control, la nivel national, declansata de ministrul Sanatatii pune pe jar sistemul sanitar.

Masura luata vizeaza verificarea modului in care sunt respectate standardele, procedurile si realizarea contractelor de management. Chiar daca campania se va incheia oficial pe 8 iunie a.c., ministrul promite ca verificarile vor continua si dupa aceasta data.

Potrivit ministrului Eugen Nicolaescu, ordinul de control a fost trimis catre autoritatile competente in domeniu din toate judetele tarii, urmand ca directorii Autoritatilor de Sanatate Publica sa se intalneasca cu presedintii directori generali ai Caselor Nationale de Asigurarri de Sanatate (CNAS) pentru a stabili echipele care vor merge pe teren.
O astfel de actiune aproape ca se impunea, deoarece, conform declaratiilor lui Nicolaescu, bugetul alocat in acest an este cel mai mare din ultimii 17 ani, insa mai exista lucruri care nu functioneaza cum trebuie.

"Asa cum am spus de mai multe ori, bugetul Sanatatii este in 2007 cel mai mare din 1990 pana azi. Am inceput reforma manageriala, am inceput sa o aplicam si ea se dovedeste corecta. Datoria mea ca ministru a fost, in primul rand, sa aduc bani in sistem. Banii sunt acum in sistem (...). Avem bani, avem management si, cu toate acestea, rezultatele se lasa asteptate. Programele pe care le-am initiat au dorit sa fie o apropiere a actului medical de cetatean, dar rezultatele nu sunt pe masura investitiilor pe care le facem in sanatate", a declarat ieri, citat de Mediafax, ministrul.

Nu scapa nimeni

Demnitarul a precizat ca se va verifica mai ales modul in care se deruleaza cele trei programe nationale de sanatate, de diabet, cel care se refera la afectiuni oncologice si cel de transplant, in care au fost investite sume importante in acest an.

"Pe langa modul in care functioneaza aceste trei programe si mai departe cu toate corelatiile aferente, modul in care se fac prescrierile medicale, modul in care se respecta protocoalele terapeutice, modul in care se transmit scrisorile medicale catre medicii de familie, modul in care ajung retetele in farmacii si cum se elibereaza catre cetateni, vom verifica in spitalele publice si conditiile igienico-sanitare, calitatea serviciilor spitalicesti si indeplinirea indicatorilor de performanta asumati", a spus ministrul Nicolaescu. Ministrul Sanatatii a precizat ca pe fiecare program in parte se va urmari o serie de elemente, cum ar fi: asigurarea necesarului de medicamente specifice bolnavilor, atat in spital, cat si in farmaciile cu circuit inchis, stocurile existente la 1 mai 2007 comparativ cu necesarul real pentru perioada urmatoare, medicamentele specifice, a caror prescriptie a crescut semnificativ in perioada verificata, existenta si respectarea programarii pacientilor pentru controlul la medicul specialist, numarul bolnavilor pentru care s-a transmis scrisoarea medicala la medicul de familie si aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor implicate in aceste programe.

Dupa finalizarea campaniei de control, fiecare judet va intocmi si va trimite cate un raport, iar constatarile vor fi utilizate in analizele pe care le va face ministerul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.