Tonul vocii este raspunzator pentru aproape 40% din nesiguranta transmisa de candidat angajatorului.
In cazul intrebarilor-capcana legate de punctele slabe sau la negocierea salariului ceea ce spunem conteaza mai putin, modul in care o facem este determinant. Pentru ca 37% din mesajul ce-l avertizeaza pe intervievator de nesiguranta candidatului este transmis de tonul, ritmul, intonatiile vocii, iar 55% de limbajul corporal, potrivit specialistilor. De exemplu, daca spui: "Sint convins ca doar un salariu de peste 1.500 de lei corespunde experientei si cunostintelor pe care le am", privind in jos, cu o voce tematoare si suspinind dupa ce ai reusit sa rostesti, poticnit, fraza, efectul va fi exact cel contrar.

Pentru a evita situatiile incuietoare, este indicata o documetare prealabila, pentru a gasi "fraze-tip", disponibile pe Internet, ca raspuns la posibilele intrebari. "Ne este cu mult mai usor sa ne controlam frica daca ratiunea are deja raspunsul potrivit decit daca trebuie sa caute acel raspuns si simultan sa controleze frica", explica Daniel Bichis, trainer NLP (programare neurolingvistica) si EQ (inteligenta emotionala) la Competent Consulting. Programarea neurolingvistica (NLP) este o ramura a psihologiei, inca nevalidata stiintific, care are la baza o serie de strategii de comunicare si influentare, folosite pentru a obtine o perceptie mai buna a celorlalti asupra imaginii personale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.