Casa Monavissa a oferit inca un regal al vanzarilor organizate in cadrul licitatiei de duminica, 13 mai. Tabloul lui Grigorescu, "Flori de nalba" (31,3 X 13,5 cm), un ulei pe lemn cu semnatura ( si dedicatia) lui Nicolae Grigorescu, estimat intre 58.000 si 60.000 lei, a fost adjudecat la 188.000, in timp ce "Portretul unei doamne" de Theodor Aman, ulei pe panza lipita pe carton, 19,5 X 12,5 cm, evaluat intre 35.000 si 40.000 lei, a intrat in alta colectie pentru118.000 lei.

Lucrarea, care a participat la expozitia "Selectiuni din colectii particulare" a fost prezentata la Muzeul Constanta, cat. nr. 4, in 1970. NiciTonitza nu a ramas nevandut. Uleiul pe carton "Cap de fata pe fond brun", 34 X 24 cm, a fost adjudecat la pretul de estimare de 59.500 lei. In topul ofertelor de duminica ,20 mai, ale casei Alis se afla uleiul pe panza "Vase cu flori" de Alexandru Ciucurencu (1903-1977), datat (1)970, 73x53,5 cm, evaluat la 30.000 lei.

Creste cota lui Ion Popescu-Negreni

A trecut un secol de la nasterea "maestrului culorilor potrivite", Ion Popescu-Negreni, pictorul care, imbogatind traditia artei romanesti, si-a dobandit locul binemeritat in randul celor mai merituosi reprezentanti ai generatiei sale. "Pictura lui Ion Popescu-Negreni are in esenta ei ceva elegiac", aprecia, in urma cu aproape doua decenii, criticul si istoricul de arta Theodor Redlow. "Oricat de vioaie ar fi, pe alocuri, exultarile cromatice, ele raman mai intotdeauna un fel de soapte ale vazduhului: in schimb, predomina tente potolite, rupte catre zona de incerte tranzitii a griurilor, numai ca din aceasta incetosare-intunecare a marilor plaje de culoare nu rezulta opacitati ale imaginii, ci dimpotriva (…)", continua criticul. "Pictura sa este proiectia unei permanente stari poetice traite de un artist caruia universul real i se releva ca un spatiu al lucrurilor randuite logic, potrivit unor legi atotputernice" (…); "este o arta a sufletului", remarca, la randul sau, reputatul critic de arta Dan Grigorescu. La un veac de la nasterea "mesterului pictor", a carui cota este in continua crestere, Muzeul judetean Slatina, Olt, gazduia, la inceputul anului, lansarea unui volum care cuprinde marturii ale rudelor despre omul Negreni. Si despre maestrul culorilor potrivite, acordate parca din soaptele naturii pe care atat de mult a iubit-o.

Coordonatorul editiei, dr. Aurelia Grosu, sefa sectiei de arta a muzeului din Slatina, noteaza in volumul "Ion Popescu-Negreni, portret sentimental": "Negreni reprezinta o stare de spirit. Aici simtea emotia si adanca traire a copilariei - vibratia naturii, echilibrul, linistea, culoarea. Spontaneitatea si clasica simplitate a picturii lui Negreni ascund o conceptie filosofica solida, studiu si multa munca…". Dar oare ajung cuvintele sa adune intr-o cupa a amintirilor viata pictorului nascut pe plaiurile Negrenilor, din judetul Olt?! A omului Ion Popescu-Negreni (1907-2001) care a pictat pentru oameni, a ridicat intre sine si ceilalti aceasta perdea de iubire peste care si-a asternut, molcom, toate gandurile, toate suferintele si simpla bucurie de a trai. Numai poetii pot sa transforme visurile in taceri ireale, in rostiri de cantec; in eternitate. Iar pictorul din Negrenii Oltului este unul dintre ei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.