Planificarea carierei este un proces in derulare, si nu o etapa facuta exclusiv la sfrsitul unei perioade de scolarizare (liceu, scoala profesionala sau facultate).

Pe o piata a muncii dinamica, planificarea carierei se impune ca un demers necesar, fie ca te gasesti in situatia de a-ti alege o meserie, de a-ti schimba locul de munca sau doar vrei sa afli pe ce treapta a experientei tale profesionale te gasesti.

Planificarea carierei se refera, din punctul meu de vedere, la doua aspecte importante: cunoastere (autocunoastere) si multe alegeri.

Cand spun cunoastere, ma refer la cunoasterea propriei persoane, dar si a mediului in care actionezi sau doresti sa actionezi. Din perspectiva autoreflectiei, amintim cateva intrebari care pot fi de folos:

- Cine sunt eu?
- Ce as dori sa fac, ce as dori sa fiu? (care e obiectivul meu profesional)
- Cine ma poate ajuta sa iau o decizie corecta in ce priveste profesia mea?
- Cum as putea sa ma pregatesc pentru a ajunge ce doresc?

Daca ai reusit sa gasesti raspunsul la intrebarile anterioare, poti trece la o etapa urmatoare - este vorba despre ceea ce specialistii numesc �analiza alternativelor�. Acest termen specializat poate fi insa descompus in urmatoarele intrebari:

- Care sunt posibilele drumuri de urmat?
- Ce voi gasi la capatul drumului?
- La ce resurse apelez? (cat timp, cu cat efort)
- La ce cunostinte si abilitati/ deprinderi apelez? (sunt suficiente?)
- Ce obstacole as putea intalni?
- Care sunt resursele (interne si/sau externe) care ma pot ajuta sa depasesc obstacolele?
- Care este traseul potrivit pentru mine din punct de vedere profesional?

Si acum introducem un nou termen: este vorba despre stabilirea obiectivelor profesionale, ceea ce s-ar traduce prin termene pe care trebuie sa le respecti pentru a obtine un lucru dorit. Se spune cel mai adesea ca planificarea carierei este strans legata de realizarea unui plan, care poate fi alcatuit plecand (din nou) de la urmatoarele intrebari:


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.