Andrei Codrescu si Ruxandra Cesereanu au scris impreuna, timp de doua luni, un poem pe e-mail. Ea, de la Cluj, el, de la New Orleans.

Poeta si eseista clujeana Ruxandra Cesereanu si scriitorul american de origine romana Andrei Codrescu sint autorii unui experiment inedit: ei au scris impreuna, prin e-mail, un poem de 70 de pagini, intitulat "Submarinul iertat". Cei doi s-au intilnit o singura data, in 2006, la Festivalul "Zile si nopti de literatura" de la Neptun. Poemul, la care au lucrat doua luni, va fi publicat anul acesta la Editura Brumar din Timisoara.

Avatarurile experimentului au inceput cu un interviu pe care Andrei Codrescu i l-a acordat, prin e-mail, poetei clujene. Dialogind, cei doi si-au descoperit afinitati. Codrescu marturiseste ca poeziile Ruxandrei Cesereanu i-au "reinnoit credinta in poezie". La inceput, totul a fost ca un joc, isi aminteste Ruxandra Cesereanu, dar el "s-a preschimbat repede intr-un poem suta la suta, autentic si asumat". Fragmente din "Submarinul iertat" - titlu ales de Ruxandra Cesereanu - s-au plimbat prin e-mail, timp de doua luni, de la un continent la altul.

Experimentul a fost ca un fel de drog: i-a obsedat, i-a consumat, ba mai mult: au simtit amindoi ca "submarinul" ii "trage" spre teritorii nebanuite: "Poezia ne-a creat rapid un alt spatiu, un alt timp, facindu-ne sa fim doua fapturi care au functionat la un nivel de traire intensa, aproape insuportabila", explica scriitorul american. Andrei Codrescu isi descrie astfel experienta: "Am locuit intr-o zona neobisnuita din timp, intr-un interstitiu unde nu ajung multi. De multe ori, m-am trezit brusc in miezul noptii, simtind zorile in Romania si vazind ecranul de la computerul Ruxandrei luminindu-se. La un moment dat, am pierdut logica zilelor mele de lucru si am dormit foarte putin. Poezia m-a posedat...".

Si pentru Ruxandra Cesereanu, "Submarinul" a fost o experienta captivanta, aproape fizica: "Am scris mult din text intr-o stare febrila: pur si simplu, scrierea poemului ma tulbura si ma consuma indeajuns de mult, incit faceam temperatura".

Povestea din "Submarinul iertat" e pentru Codrescu cea "a unei iubiri dificile, de la primele semne de tandrete, prin lupta (sau lupte) pe moarte, pina la o impacare necesitata de intelepciune (sau ceva asemanator), distanta, literatura, tehnologie".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.