Romania ocupa in continuare un nefericit loc I in ceea ce priveste rata avorturilor din Europa, desi din 1999 a scazut considerabil. Cauzele sunt mentalitatile gresite, lipsa de informatii sau a mijloacelor pentru procurarea contraceptivelor

Conform unor studii recente, dupa opt saptamani de la conceptia pruncului, acesta are deja toate organele formate. Mai mult, pot simti durerea. Le bate inima, dar se va opri cand va fi rupta in bucati prin chiuretaj sau prin aspiratie. Oare nu se poate numi aceasta o crima? Religia spune ca da. Prin Programul National de Planificare Familiala realizat de Ministerul Sanatatii, cu sprijinul organizatiilor nonguvernamentale, incepand din 2002, femeile din mediul rural beneficiaza de contraceptive gratuite, distribuite prin intermediul medicilor de familie. insa metodele contraceptive nu sunt cunoscute. Potrivit unui studiu efectuat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), 48 la suta din romance nu folosesc nicio metoda contraceptiva.

Desi la ora actuala pe piata romaneasca au patruns aproape toate metodele folosite in lume. Sunt peste 20 de tipuri de pilule contraceptive, trei produse contraceptive injectabile, prezervative de toate felurile, sterilete cu cupru si cu hormoni. in plus, exista peste 200 de cabinete de planning familial in toata tara si peste 2000 de medici ginecologi, care pot furniza date si lamuriri pe aceasta tema. Cu toate acestea, aproape jumatate din populatia feminina din Romania nu are suficiente cunostinte despre metodele contraceptive. Conform aceluiasi studiu, dintre femeile care au auzit despre prezervative si contraceptive orale, doar cateva le prefera, restul apeland la metodele naturale: metoda calendarului, coitus interruptus, spalaturile vaginale. O romanca din cinci foloseste metoda spalatului cu otet. insa toate acestea dau gres.

Si tot la avort se ajunge...

In Romania, din doua sarcini, una se soldeaza cu intrerupere. "La noi avortul a devenit o metoda banala de intrerupere de sarcina. Vin femei de diferite varste pentru avort, insa predomina cele de 25-35 ani", a declarat doctor Magdalena Dorobantu, medic primar ginecolog. Tot din studiul SECS a reiesit ca 43 la suta din femeile intervievate au facut cel putin un avort in decursul vietii si ca 29 la suta au facut doua avorturi. Peste 20 la suta din femei ajunsesera deja la "performanta" de patru. Cat despre avorturile provocate, sunt in crestere in mediul rural. Aceste tehnici populare de a scapa de o sarcina nedorita nu duc decat la accidente grave, pana la moarte. si cand te gandesti ca cea mai simpla metoda pentru o femeie e sa inghita zilnic o pilula gratuita, in cazul in care sotul nu vrea sa foloseasca prezervativul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.