Cancerul de col uterin se situeaza pe locul al doilea in topul cancerelor letale in rindul femeilor, cu 240.000 de decese pe an inregistrate in lume. Anual, la nivel mondial, sint diagnosticate aproape 500.000 de noi cazuri.

La studiul efectuat asupra vaccinului Gardasil, conceput de compania americana Merck si lansat pe piata din 2006, au participat 12.000 de femei tinere, cu virste cuprinse intre 15 si 26 de ani, neinfectate cu papilomavirusuri. Studiul a fost realizat in mai multe clinici din 13 tari. Jumatate dintre aceste femei au fost vaccinate, iar celelalte participante la studiu au primit un placebo. "Este vorba de primul vaccin conceput in mod special contra dezvoltarii unui cancer.

Acest studiu clinic a demonstrat ca eficacitatea vaccinului este de 98% si ca medicamentul nu are efecte secundare severe", a spus Kevin Ault, profesor de ginecologie in Atlanta, SUA, care a participat la elaborarea acestui vaccin. Gardasil permite dezvoltarea unei imunitati contra a patru tipuri de papilomavirusuri umane (6, 11, 16 si 18), potrivit autorilor studiului. Studiul a demonstrat ca vaccinul este eficace in proportie de aproape 100% contra tipurilor 16 si 18, responsabile de 70% din cancerele uterine.

Gardasil este, de asemenea, eficace in proportie de 90% impotriva tipurilor 6 si 11 care provoaca 90% din verucile anale si genitale. Vaccinul poate preveni si anumite cancere ale gurii. Un alt studiu publicat tot in New England Journal of Medicine arata ca persoanele care au infectii bucale cu papilomavirusuri prezinta de 32 de ori mai multe riscuri de a dezvolta un cancer orofaringian. Studiul a mai indicat faptul ca fumatul si consumul de alcool nu cresc riscurile de instalare a unui cancer al gitului la cei care au o infectie in gura cu papilomavirus. "Acest virus este cel care determina aparitia cancerului", a spus profesorul.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.