Capitala Culturala Europeana si-a facut timp saptamina aceasta, printre concertele de jazz si pregatirile pentru premiile MTV, sa-l celebreze pe Emil Cioran.

Cercetatori consacrari ai operei lui Cioran, dar si studenti s-au intilnit la Sibiu pentru a dezbate creatia filosofului nascut la Rasinari, in cadrul celei de-a XIII-a editii a Colocviului International "Emil Cioran". Printre invitatii acestei reuniuni s-au numarat Irina Mavrodin, Ger Groot, Sorin Alexandrescu, Rodica Binder, Lianna Herrera si Nicolas Cavailles. Manifestarile au debutat luni si se vor incheia duminica, in comuna natala a filosofului.

Discutiile au fost axate la aceasta editie pe sacru in opera lui Cioran, dar si pe dimensiunea romaneasca si europeana a acesteia, iar dezbaterile s-au purtat pe ateliere tematice. De interes a fost atelierul in care cercetatorii au tradus un fragment din "Lacrimi si sfinti" in nu mai putin de sase limbi: franceza, engleza, germana, neerlandeza, suedeza si araba.

Daca atelierele s-au adresat, cu precadere, celor care studiaza opera lui Emil Cioran, publicul larg a fost asteptat la doua momente speciale din cadrul acestei editii a colocviului. Au fost vizionate cele doua filme dedicate de Gabriel Liiceanu si Patrice Bollon lui Emil Cioran si au fost prezentate citeva fotografii inedite din arhiva familiei Cioran. Tot la capitolul momente speciale mai trebuie mentionat spectacolul "Rasinari - Sibiu - Dresda - Paris", realizat si prezentat de Genoveva Preda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.