Chiar si sarutul poate conduce la contactarea unei boli. Cea mai raspandita este mononucleoza si este o infectie virala fara o prea mare gravitate.
Denumita popular "boala sarutului", aceasta este data de virusul Epstein-Barr, care se gaseste in saliva. in situatii exceptionale se poate transmite si prin tuse, stranut ori prin folosirea in comun a paharelor si a tacamurilor. Apare in general in perioada adolescentei. Poate fi confundata cu gripa, deoarece se manifesta prin febra, dureri in gat, de cap, senzatii de oboseala, astenie, dificultate la inghitire si respiratie dificila din pricina maririi amigdalelor, cat si dureri musculare.

La unele persoane pot aparea mancarimile, bulimia sau marirea splinei. Diagnosticul precis se poate face prin testul Monospot. Mononucleoza va trece de la sine in aproximativ patru saptamani. O buna hidratare si odihna prelungita vor grabi vindecarea. Medicii recomanda evitarea efortului fizic timp de cel putin o luna, fiindca splina poate fi marita temporar din cauza bolii, iar efortul fizic poate duce la ruptura acesteia. Ca tratament medicamentos se poate folosi ibuprofenul. Nu sunt utile antibioticele decat in cazul unei suprainfectii bacteriene, iar aspirina poate dauna. Din nefericire, nu exista niciun vaccin impotriva sa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.