Legenda spune ca la Campina exista de sute de ani un lac blestemat.Se spune ca exista cu adevarat puterea blestemului. Ca, odata lansata, anatema dainuieste peste ani, uneori, peste veacuri. Ca, desi poate parea ciudat, loveste pe mai departe, cand nimeni nu se asteapta. In Campina exista un lac care, asa cum spun unii dintre localnici, ar fi blestemat. Aproape in fiecare an, el cere – si citam din spusele oamenilor, care stiu legenda – "suflet de om tanar, in special de barbat".

Si asta pentru ca sub apele lacului s-ar fi scufundat in urma cu multi, multi ani o biserica sau o manastire de calugari, in care se savarsisera pacate grele.

VUIET.

Cand l-am vazut zilele trecute, lacul Bisericii din Campina parea linistit. Mai bine de jumatate din suprafata sa era inghetata. Ici, colo, unde pojghita de gheata se topise, apele albastre frematau lugubru. In doua margini diferite ale lacului, juca infiorator cate un ochi de apa. Cercuri concentrice se ridicau si se afundau cu repeziciune haotica. In rest, nici o miscare, nici un semn. Nimic din legenda care ajunsese pana la noi: ca, din cand in cand, dinspre lac se aude un vuiet, ca, la foarte scurta vreme de la producerea sa, cineva se ineaca in apele sale, ca in strafundul lacului s-a prabusit de mult un sfant locas. O echipa de muncitori trebaluieste la o casa de langa apa. Alti oameni trec in susul si in josul lacului. Sa numim cativa: Aurora Ardelean, Maria Istratescu, Constantin Stere, Alecu Vintiloaie.

INTREBARI DESPRE LEGENDA.

"Cu exactitate si precizie, raspund ei, nu stim nici noi. Ca asa se pomeneste din batrani si se afirma: ca in lac zace o biserica. S-a prabusit, se zice, pe cand era slujba si lume multa inauntru. Cica erau oamenii aia aflati in sfantul locas pacatosi. Si s-a suparat Dumnezeu pe ei si a scufundat biserica. Era ridicata pe malul apei, nu departe de locul unde se afla acum actuala biserica. In fundul lacului s-a dus direct. Se spune ca atunci s-a proferat si un blestem de un preot, aflat si el in biserica si inghitit si el de apa, cum ca, asa cum se ineaca el, sa se inece si altii. Si, trece ce trece, si deodata se aude un vuiet dinspre lac. Un hauit, asa se aude.

Si atunci e clar: lacul cere suflet de om. Nu vrea femei. Doar barbati. Mai mult barbati. Ca parca s-a-necat si o femeie acum vreo 50 de ani. Barbatul ales se duce direct in lac si se arunca, desi pana atunci nu avusese ganduri de sinucidere. Anul trecut s-a aruncat un baiat tanar. Acum doi ani, altul. Si tot asa... O ia pe cararuie in jos si se duce in apa, de parca se duce la intalnirea cu o femeie. Nu se poate impotrivi. Nici vecinii care vad asta nu-l pot opri pe sinucigas. E blestemul de demult. Se zice ca poate fi ridicat. Dar nu se stie cum. Si nici n-au venit scafandrii sau altcineva autorizat sa faca vreo cercetare pe fundul lacului. Ca poate a mai ramas ceva din biserica aceea prabusita, scufundata in lac."

Despre adancimea lacului, parerile sunt impartite: "Are la 70-80 de metri adancime", spun unii, in timp ce altii precizeaza: "Fugi, dom’le, ca mai mult de patru metri nu are lacul asta".

PARERI.

Nu toata lumea este insa de acord cu cele de mai sus. Ion Bote si Constantin Paraschivescu sunt doi exponenti ai acestei teorii: "Noi stam aici, in apropiere, si nu stim nimic. Inainte de noi au fost parintii, inainte de ei, bunicii. Si nici ei nu au stiut asa ceva. A fost suficient sa vorbeasca vreo baba despre biserica scufundata si s-a impanzit peste tot. Unde sa fie biserica pe fundul lacului asta? Nu se vede turla, nu se vede clopotnita, nu se vede nimic. Cand eram copii, mergeam cu barca pe lac si aveam un bat, cu care atingeam fundul lacului. Nu e nimic adevarat in legenda asta. Nici sa nu scrieti asa ceva, sa ne faceti de ras. Suntem oameni seriosi".

IN LOC DE CONCLUZII.

Daca s-a scufundat sau nu o biserica ori manastire in lac, n-avem de unde sa stim. Cum nu stim nici daca apa cere suflet de om. Cert este ca toata lumea cunoaste legenda si o interpreteaza cum ii e mai la indemana.

CONFIRMARE

"Nu era o biserica, era o manastire de calugari. Se poate sa fi fost si de maici, dar mai sigur de calugari. S-a scufundat de mult, pe la 1200. Am vazut intr-o carte veche acest inscris, ca si felul in care arata manastirea." - parohul bisericii de langa lacul blestemat

VORBELE "DE DUH" ALE PAROHULUI

Biserica Sfintii Voievozi este in imediata apropiere a lacului. Am banuit ca, daca exista un sambure de adevar in respectiva legenda, preotul de aici trebuie sa stie ceva.

S-a dovedit sa fie asa, numai ca parintele, care n-a vrut sa-i apara numele, era prea prins cu alte probleme: securitate, turnatori la politie, ministri corupti, guvernanti prosti, salariul sau de mizerie, arme, taieri de gaturi, justitia care vrea sa scoata calomnia din Codul Penal, homosexualitatea prelatilor, mii de draci iesiti din preasfintita gura, ca sa dea deplina atentie cererii mele. Nici nu suporta hartia injuriile proferate de acest preot. "Te intereseaza cai verzi pe pereti, in loc sa scrii despre lucruri interesante de care spun eu aici. Vrei de alea de acum sute si mii de ani, in loc de nenorocirile facute acum. Ca uite, am fost si otravit de niste romani ai dracu’, sau cum le zice la aia de stau in tara asta de nenorociti..."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.