Cazul Ralucai Stroescu, tanara din Bucuresti care a murit cu dosarele de la ser­viciu in bra­­­­­te si cel al Irinei Ti­ca din Arad, fata care s-a stins din cauza e­­pui­­zarii fi­zi­ce, dupa mai multe sap­­tamani de munca is­to­vitoare in­tr-o fa­bri­ca, i-au pus pe gan­duri pe multi ro­mani. Merita sa-ti distrugi sanatatea muncind fara pauza? Re­por­terii Click! au fa­­cut un sondaj printre bu­curesteni pentru a afla cat de mult se munceste in diferite domenii de activi­ta­te. sase salariati ne-au dez­valuit ca­re e programul lor de lucru.

Dorel Mitrica, 45 ani, constructii: "Sunt montator de interioare de cand ma stiu. Munca de santier e foarte grea. Lucrez zi lumina, iar cand ajung acasa, de oboseala, adorm cu lingura in mana la masa.

Dar, spre deosebire de Irina, care am inteles ca avea o constitutie astenica, eu macar sunt un barbat in putere. Cand voi simti ca ma lasa puterile, ma apuc de o alta meserie, care sa nu necesite mai mult de 8 ore pe zi de munca. Nu vreau sa ajung pe lumea cealalta din cauza epuizarii fizice".

Alina Enache, 24 ani, vanzatoare: "E trist ca au murit la o var­sta atat de frageda. Nu cred ca merita sa mori cu zile, muncind ca scla­vul pe plantatie, doar pentru a castiga mai multi bani.

E inuman, iar patronul ei ar trebui, poa­te, tras la ras­pun­dere pentru ca s-a ju­cat cu viata unui semen de-al lui doar pentru a-i merge lui bine afacerea. Eu lucrez 8 ore pe zi. Ni­ciodata nu vin la lucru sambata si du­minica. Nu castig mult, dar e su­ficient pentru a du­ce o viata normala".

Petru Ignat, 31 ani, muncitor necalificat in constructii: "Nu mi-a venit sa cred cand am auzit ca fetele au murit din cau­za muncii excesive. Daca stia ca are pro­bleme cu inima, de ce a acceptat sa munceasca 12-14 ore pe zi? Nu cred ca o obliga nimeni.

Eu lu­­­­­­crez la patron cate 8 ore zilnic. Uneori, cand e treaba de facut, mai lucrez 2-3 in plus. Nu ma dau banii afara din casa, dar niciodata nu as accepta sa mun­­cesc pana cad din picioare doar pentru ca asa vrea angajatorul".

Ioan Stoica, 58 ani, sofer au­­tobuz: "Am 19 ani petrecuti numai la volanul ma­sinii. Nu e usor, dar macar sunt sa­na­­tos tun si nu am nici un fel de probleme.

Asta pentru ca nu am facut exces si am mun­cit atat cat trebuia pe zi: 8, cel mult 10 ore. Fetita aia, sa­ra­ca, a murit cu zile. Nu me­ri­ta sa ajunga intre patru scan­duri pentru a-l imbogati pe patron".

Ionel Velea, 55 ani, cosmetician: "Nimeni nu ar trebui sa-si puna in pericol viata mun­cind cate 12-14 ore zilnic in loc de 8, cum este normal. stiu foarte bine ce inseamna sa lucrezi mai mult de 10 ore, 7 zile din 7. Asa faceam acum 3 ani cand lucram in domeniul cercetarii. Ajunsesem schelet ambulant. Acum am un loc de munca decent. Sunt cosmetician si mai mult de 8 ore zilnic nu lucrez nici sa ma bati".

Mariana Cerbu, 52 ani, pensionara: "Am lu­crat, pana a­nul trecut, ca dis­pecer in cadrul unei fir­me de electronica indus­tria­la. Mun­ceam pana la 12-14 ore pe zi. Nu stiam ce in­seam­na sambata si du­mi­nica libera.

Daca nu m-as fi retras la timp, sunt sigura ca as fi avut soarta sarma­nei fetite din Arad. Cas­ti­gul substan­tial sau ex­cesul de zel de ha­tarul pa­tro­­nului nu justifica sacrificiul suprem. Nu merita sa mori pentru bani".