Statele Unite iau in considerare liberalizarea regimului de vize in ceea ce-i priveste pe cetatenii romani, alaturi de polonezi si slovaci. Anuntul a fost facut, joi seara, de catre presedintele Traian Basescu, la B1 TV, in direct de la Washington. Seful statului a precizat ca a discutat aceasta chestiune la intrevederea din Biroul Oval cu presedintele american Geoge Bush, la care a fost prezent si secretarul de stat Condoleezza Rice: "Pe lista in pregatire pentru liberalizarea deplasarii persoanelor in Statele Unite erau Polonia si Slovacia. In discutiile cu presedintele Bush, dansul a acceptat ca aceasta lista sa fie completata cu a treia tara, Romania".

Traian Basescu a sugerat ca Bush a luat aceasta decizie ca rasplata pentru faptul ca Romania este un aliat loial al SUA: "Presedintele Statelor Unite a fost de acord cu includerea ca prima prioritate a Romaniei, in semn de respect pentru ceea ce militarii nostri fac, impreuna cu militarii americani, in toate zonele importante din lume si cred ca este un lucru la care, poate, avem dreptul. Iar presedintele Bush a tinut foarte mult sa dea un semn de respect pentru poporul roman". Basescu a spus ca nu a discutat aceasta chestiune in amanunt cu omologul sau american, pentru ca nu putea "sa risipeasca" cele 40 de minute alocate intalnirii cu "detalii". "Vom avea acelasi regim ca polonezii si slovacii. Vom vedea ce va insemna", a adaugat seful statului. El a adaugat, insa, ca liberalizarea calatoriilor in SUA este un proces de durata: "Sa nu va imaginati ca, de maine, Polonia, Slovacia si Romania intra in Statele Unite asa cum intram in Bucovina. Este un proces de durata, 3-4 ani...".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.