Liderii sindicali ai "gulerelor albe" ii sfatuiesc pe guvernanti sa faca ceva pentru a pastra in tara "creierele". In acest scop, Eurocadrele au propus infiintarea, atat in Romania, cat si in alte tari europene, a unor structuri care sa supravegheze atent acest fenomen. Eurocadrele ii reprezinta pe intelectualii din UE si pe salariatii cu o functie de conducere care fac management, in afara de patroni. Structura de "pazit creierele" se poate infiinta, in acceptiunea Eurocadrelor, sub forma unui "observator national", cu rolul de a urmari acest fenomen, de a-l analiza, de a elabora statistici si studii, precum si de a descoperi care sunt categoriile profesionale predispuse la acest tip de migratie. In cazul in care se constata ca exodul inteligentelor ia amploare, observatorul trebuie sa ia masuri astfel incat persoanele implicate in acest fenomen sa ramana in tara. "Migratia creierelor nu ajuta, de fapt, pe nimeni. Aprobam mobilitatea fortei de munca, dar nu intr-atat incat acest lucru sa aduca prejudiciu vreunui stat, asa cum se intampla cand migratia se transforma intr-un fenomen de masa", au explicat reprezentantii Eurocadrelor. Insa, pana a avea un astfel de observator in tara, pare a fi cale lunga; nici macar in tarile europene nu s-au conturat clar asemenea structuri.

Reprezentantii "gulerelor albe" i-au mai sfatuit pe guvernanti ca, in privinta modificarilor din Codul Muncii, sa caute o "cale normala de dialog". Acestia au adaugat ca intelectualii din Romania ar putea fi grav lezati de instituirea contractului individual de munca, ca regula, nu ca exceptie, cum este in prezent, precum si de obligativitatea de a face ore suplimentare. Acest lucru contravine tendintei europene de reducere a timpului de lucru si de evitare a stresului la serviciu, au concluzionat liderii sindicali ai intelectualilor europeni. In total, Eurocadrele numara circa 5 milioane de membri - singura structura sindicala din Romania afiliata la aceasta asociatie este Federatia Sindicala din Cercetare-Proiectare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.