Dezvoltarea tehnicii duce la schimbari importante pe piata muncii

Piata muncii este intr-o continua transformare. Studiile realizate la nivel international arata ca dezvoltarea tehnicii va avea efecte imediate, ducand in primul rand la disparitia unor meserii. In Romania, lucrurile sunt mai putin avansate, insa si aici se face simtit faptul ca anumite joburi incep sa piarda teren, existand riscul ca in cativa ani sa dispara cu totul. Apar insa profesii noi, cele mai multe "de import".

Specialistii sustin ca exista un anumit ciclu pe piata muncii si ca s-a observat faptul ca in mod obisnuit, din 70 in 70 de ani, unele meserii se pierd. Totul porneste de la revolutiile tehnologice, acestea ducand la disparitia unor joburi si la aparitia unora noi. La ora actuala insa mai exista un factor cu influenta directa asupra pietei muncii, si anume imbatranirea populatiei.

Un studiu realizat de Ministerul Muncii releva faptul ca in urmatorii ani Romania va suferi transformari dramatice in privinta profesiilor. Astfel, daca perioada de dupa Revolutie a insemnat o reducere a grupei ocupationale reprezentate de personalul tehnic, realitatea arata ca lucrurile trebuie sa se schimbe. Mai mult, specialistii afirma ca e timpul ca sistemul de invatamant din tara noastra sa raspunda cererilor din piata si sa lase in urma teoria, care nu-l ajuta prea mult pe viitorul angajat. Vremurile in care lucratorii cu "pixul si carnetelul" erau la mare cautare au trecut. Societatile au nevoie de personal calificat, bun cunoscator al unei meserii. In cazul in care nu se va tine cont de toti acesti factori, in Romania exista riscul sa se adanceasca si mai mult criza fortei de munca.

Era computerului

Dintre profesiile care nu-si mai gasesc locul pe piata muncii se detaseaza in mod clar cele de sobar, parchetar, dulgher, croitor. Am intrat de ceva timp si noi in era calculatorului, iar joburile care isi fac simtita prezenta au mare legatura cu acest instrument. Domeniul IT este unul dintre cele mai profitabile si din acest motiv atrage tot mai multi tineri.

Implementarea noilor tehnologii usureaza munca, dar in acelasi timp lasa in urma o serie de someri. Potrivit unor studii realizate de specialistii americani, in urmatorii 5 ani slujbele de gestionari, tesatori, secretare, dactilografe si agenti de turism se vor desfiinta de la sine. In Romania, lucrurile merg putin mai incet. Exista insa si in tara noastra tendinta ca masina sa inlocuiasca omul.

Cursurile de recalificare, la mare cautare

Schimbarile care apar permanent obliga lucratorii sa devina deschisi in privinta pregatirii. Cursurile de recalificare sunt din ce in ce mai cautate. Chiar daca in tara noastra exista anumite mentalitati care-i impiedica pe oameni sa fie receptivi in fata noutatilor, nevoia ii va invata cum sa raspunda unor astfel de provocari. Din datele detinute de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca reiese ca romanii sunt din ce in ce mai receptivi atunci cand vine vorba despre recalificare.

Anii de dupa 1990 au insemnat o perioada in care au aparut primele concedieri colective, somajul inregistrand cresteri dramatice. Dintre cei ajunsi in situatia de a nu avea un loc de munca putini au indraznit sa vada mai departe. Aflati la varste care depaseau binisor 40 de ani, disponibilizatii si-au plans o perioada de mila, au trait din platile compensatorii primite la concediere, apoi au iesit in strada incercand sa atraga atentia asupra "necazului" care i-a lovit.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.