In ultimul deceniu, piata de carte din Romania a mai adus in atentia cititorilor un lucru firesc: grija pentru aspectul grafic.
Chiar daca pretul de cost se mareste pentru punga virtualului cumparator, multe edituri isi seduc cititorul cu aparitii tipografice de exceptie, reusind prin ilustratii, hartie de cea mai buna calitate, corpuri de litere, paginatie, sa faca din carte un obiect cu personalitate comerciala. Sunt insa si acei iubitori de carte care, cu mult entuziasm si pasiune bibliofila, sponsorizeaza sau alcatuiesc carti-obiect-rare, numerotate, care devin adevarate opere de arta. Insotirea simbiotica a textului cu imagini (desene, gravuri, acuarele, originale sau reproduceri), devine astfel o opera de arta. Aceste carti sunt pastrate ca un bun rar in colectii particulare, in muzee, in mari biblioteci, licitatii, sau sunt "vanate" de negustorii de arta.

Am facut aceasta introducere, cu regretul, ca, frecventa cu care se nasc asemenea carti-obiect este destul de mica din cauza costurilor ridicate. Totusi, in tranzitia noastra agitata si cam ponosita, exista cativa impatimiti ai vizualului care, cu eroism financiar, gust, rafinament si, bineinteles profesionalism, fac din carti un obiect unic si fascinant. Un astfel de profesionist-iubitor al cartilor-rare este Emil Stratan, curatorul Galeriei de arta "Eleusis". Si cum poezia este cea care ii atrage cel mai mult pe initiatorii unor astfel de proiecte, nu i-a fost deloc usor lui Emil Stratan sa-i aleaga pe primii artisti din atatea nume importante ale literaturii si artelor vizuale. Pentru inceput s-a oprit la: Mihai Ursachi, Dan Laurentiu - poeti ieseni, trecuti in nefiinta de cativa ani-, Serban Foarta, Ioan Es. Pop si Lucian Vasilescu. Textele fiecarei carti sunt insotite de desene ale unor artisti de prima marime: Constantin Baciu (pictorul si graficianul care s-a stins din viata nu de mult), graficianul Mircia Dumitrescu (el insusi initiator si truditor al unor splendide carti-obiect-de-arta), pictorul si scenograful Francois Pamfil si sculptorul Aurel Vlad.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.