Cunoscutul regizor ceh se va intilni cu publicul la Sala Palatului.

Invitat de onoare al Festivalului de Film European, Jiri Menzel a intrat in atentia cinematografiei mondiale inca de la primul sau lungmetraj, "Trenuri strict supravegheate", realizat in 1966, pelicula care, desi a fost laureata cu Oscar pentru film strain,

i-a adus si o punere la index din partea autoritatilor comuniste din tara sa. Cel de-al doilea film al sau, "Ciocirliile pe sirma", desi terminat in 1969, nu a putut fi prezentat publicului decit dupa caderea comunismului, in 1990, cind a cistigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. Filmul cu care Menzel se va prezenta la Bucuresti este cea mai noua creatie a sa, "L-am servit pe Regele Angliei". Pelicula prezinta povestea unui marunt ospatar praghez al carui destin este spulberat de tavalugul istoriei. "L-am servit pe Regele Angliei" a primit anul acesta Ursul de Aur si Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin.

Ospatul cinematografic va fi anul acesta dublat de un ospat la propriu, pentru ca aceasta editie sta sub semnul gastronomiei europene. Filmele pot fi vazute la cinematograful "Studio" si la Muzeul Taranului Roman pina pe 13 mai. Inca de la deschiderea care a avut loc in curtea Muzeului Taranului Roman, aerul festiv al editiilor precedente, cu intonarea "Odei Bucuriei" si discursuri ce ne promiteau aderarea, a fost inlocuit cu relaxarea unei petreceri cimpenesti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.