Spectacolul „Creatorul de teatru“ i-a entuziasmat pe spectatorii de la Stadt Theater.

Sala arhiplina, spectatori care au aplaudat frenetic si care au insistat sa cunoasca toti actorii. Aceasta era atmosfera de simbata seara la Stadt Theater din Viena, unde Marcel Iures a jucat in spectacolul care, de sase ani, umple salile Teatrului Act din Bucuresti: "Creatorul de teatru". Piesa a fost gazduita de celebrul teatru vienez cu ocazia "Zilelor Bucurestiului la Viena".

Ioana Moldovan, manager cultural al Teatrului Act, povesteste ca, initial, organizatorii solicitasera "doar un spectacol cu Marcel Iures". Teatrul Act a ales sa prezinte insa "Creatorul de teatru" si datorita creatorului piesei, Thomas Bernhard, unul dintre cei mai controversati dramaturgi austrieci. Piesele, la fel ca romanele lui, au fost adeseori taxate pentru privirea extrem de critica pe care o proiecteaza asupra institutiilor respectabilitatii austriece. Criticat la inceput de austrieci, aclamat in afara granitelor Austriei, Bernhard si-a impregnat fiecare text cu scepticismul crud al celui care poate sa afirme ca "Totul devine ridicol cind te gindesti la moarte".

"Eram curiosi sa vedem cum un public austriac, specialist in Bernhard, va reactiona", a marturisit Moldovan. Criticul de teatru Magdalena Boiangiu considera ca la succesul piesei a contribuit si faptul ca publicul austriac e mult mai familiar cu conventiile dramaturgiei lui Bernhardt decit cel din Romania: "Spectatorul austriac se duce la teatru in cunostinta de cauza. Intelege nu doar textul, ci si subtextul".

"Vina Austriei in problema nazista, refuzul de a-si asuma aceasta vina, deruta societatii postbelice care incearca sa-si recupereze o demnitate nationala", acestea sint doar citeva din punctele nevralgice pe care criticul Iulia Popovici le detecteaza in subtextul piesei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.