"Pana la data de 15 mai se va publica anuntul de participare la licitatia pentru realizarea pasapoartelor biometrice", ne-a declarat Ecaterina Sava, director in cadrul RA-APPS. Intrebata daca termenul de la publicarea anuntului, pana la depunerea ofertelor, va fi asemanator celui de anul trecut (52 de zile), doamna Ecaterina Sava ne-a raspuns ca acesta va fi conform normelor legale in vigoare.

"Mai sunt de parcurs cateva etape legate de publicarea anuntului conform Ordonantei 34, inclusiv in doua ziare de circulatie internationala. Dupa publicarea anuntului de participatie la licitatie se va trece la vanzarea caietului de sarcini, depunerea ofertelor si deschiderea lor (realizata in aceeasi zi), analiza/evaluarea ofertelor si, ulterior, desemnarea castigatorului.

Daca se va respecta termenul de 52 de zile, asta inseamna ca ofertele vor fi depuse la inceputul lunii iulie 2007, evaluarea ar putea dura pana in luna septembrie, iar negocierile aproximativ pana in noiembrie. Asta ar insemna ca ofertantului castigator ii vor ramane maximum doua luni pentru realizarea efectiva a e-pass-urilor… Potrivit Hotararii de Guvern 370, aprobata la data de 25 aprilie 2007 si publicata in Monitorul Oficial nr. 280, data de punere in circulatie a pasapoartelor biometrice va fi 1 ianuarie 2008.

In ianuarie 2007, RA-APPS a publicat un nou anunt de licitatie, potrivit caruia numarul de pasapoarte va fi de minimum doua milioane, cu posibilitate de extindere pana la zece milioane de unitati. Conform anuntului, valoarea estimata a contractului este de 65-75 milioane de euro, fara TVA.

Bundesdruckerei era in pragul falimentului

Secretariatul General al Guvernului, prin RA-APPS, a fost abilitat, in luna aprilie 2006, sa organizeze o licitatie internationala pentru desemnarea unui furnizor unic al pasapoartelor electronice la standardele Uniunii Europene. Initial, in baza unui memorandum al Guvernului, negocierile urmau sa fie purtate doar cu firma germana Bundesdruckerei.

Dintre cele 24 de societati care au cumparat caietul de sarcini, au depus ofertele doar companiile Bundesdruckerei si consortiul UTI Systems (Romania) - Imprimerie Nationale SA (Franta). Inainte de a li se respinge ofertele, considerandu-se ca nu s-au indeplinit prevederile legislative privind achizitiile publice, presa romana si germana a publicat articole conform carora Bundesdruckerei nu ar fi avut dreptul sa participe la licitatie pentru ca era in pragul falimentului.
Comisia de evaluare a dosarelor a respins insa ambele oferte, considerand ca nu au fost indeplinite prevederile legislative privind achizitiile publice, iar RA-APPS a anuntat, in octombrie 2006, ca va relua licitatia. Organizatorul licitatiei sustinea atunci ca participantii erau obligati sa prezinte o oferta tehnica elaborata conform cerintelor caietului de sarcini si o propunere financiara care sa asigure furnizarea tuturor informatiilor necesare evaluarii.

Obligatiile ofertantului

Conform anuntului de participare la licitatie, ofertantii trebuiau sa depuna o oferta de baza, cu obligatia ca propunerea sa respecte cerintele din documentatia aferenta elaborarii si prezentarii ofertei. De asemenea, "ofertantul isi asuma obligatia de compensare de cel putin 80% din valoarea contractului de achizitie conform prevederilor OUG nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 354/2003, cu modificarile si completarile ulterioare".
In ceea ce priveste oferta tehnica, "Realizarea sistemului de emitere si gestiune a pasaportului electronic" este obligatoriu a fi implementata conform standardelor UE referitoare la stocarea datelor biometrice. "Derularea procedurii de achizitie cuprinde introducerea imaginii faciale, urmand ca dupa ce Uniunea Europeana aproba introducerea impresiunilor digitale, ofertantul castigator sa aiba in vedere si sa se alinieze la noile cerinte pe parcursul derularii contractului", se preciza in anuntul RA-APPS.

60 euro, pretul minim al unui e-pass

Fostul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, anunta la inceputul acestui an ca valoarea unui pasaport securizat se ridica la cel putin 60 de euro pe bucata, pretul cel mai mic din statele membre ale UE. El a precizat ca, deocamdata, pasapoartele in vigoare pot fi folosite cu succes, mai ales ca se poate intra pe teritoriul UE cu cartea de identitate. In ceea ce priveste realizarea cartilor de identitate electronice, fostul ministru a spus ca a luat in calcul posibilitatea demararii procedurilor de licitatie in acest sens, dar acestea nu reprezinta o prioritate in acest moment.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.