Cinci tari europene organizeaza pe 9 mai, de Ziua Europei, o manifestare speciala numita Maratonul Literar European 2007, in cadrul caruia vor avea loc lecturi din operele a cinci scriitori, printre care si Mircea Eliade.

Evenimentul marcheaza si implinirea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul fondator al CEE. Pentru Romania si Bulgaria, 2007 este primul an ca tari membre ale UE.

Romania, Grecia, Italia, Spania si Bulgaria organizeaza de Ziua Europei un Maraton literar in cadrul caruia vor avea loc simultan lecturi din operele scriitorilor Italo Svevo (1861 - 1928), Carmen Conde (1907 - 1996), Konstantinos Kavafis (1863 - 1933), Yordan Radichkov (1929 -2004) si Mircea Eliade (1907 - 1986), dupa cum informeaza organizatorii de la Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR). Actiunea va dura opt ore si va debuta cu "Oda bucuriei" cantata in paralel in diferite locatii din intreaga Europa. Maratonul literar european isi propune sa puna in valoare mostenirea culturala europeana prin implicarea in aceasta manifestare a cat mai multor cetateni ai Europei.

La Bucuresti, Maratonul literar european va avea loc in doua studiouri ale serviciului public de radio, iar evenimentul principal va fi lectura prozei "Pe strada Mantuleasa" de Mircea Eliade. Ca evenimente conexe, vor putea fi citite/ascultate in original sau in traducere fragmente din operele celorlalti patru scriitori.

Participantii sunt elevi, studenti sau adulti interesati de literatura, care vor citi din scrierile celor cinci autori. Lectura lor va fi inregistrata, transmisa pe Internet si inclusa partial pe un DVD care se va distribui gratuit unor institutii cu profil educativ si cultural.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.