Romania s-a obligat in 2004 la Bruxelles sa infiinteze curti de justitie speciale pentru minori * In 2007, Ministerul Justitiei a renuntat la proiect din lipsa de oameni si bani

Tribunalele pentru Minori sunt institutii care, potrivit legislatiei din Romania, dar si din UE, trebuie sa fie infiintate pana la sfarsitul anului 2007. Infiintarea tribunalelor pentru minori este un proiect cerut de Bruxelles, trecut in strategia Guvernului si in cea de reforma in Justitie insa, in acest moment, in Romania nu exista decat un singur Tribunal pentru Minori si Familie.

Acesta este la Brasov si a fost inaugurat dupa cinci luni de la adoptarea Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului care impune crearea instantelor specializate pentru problemele legate de soarta copiilor (abuzurile parintilor, la delictele comise de minori, incredintarea spre adoptie, minorii abandonati de parinti) Dar refoma impusa de UE s-a terminat aici, cu toate ca, in noiembrie 2004, ministrul Justitiei, de atunci, afirma ca pana la finele anului 2007 sistemul tribunalelor specializate pentru minori si familie va fi generalizat in intreaga tara. Ideea infiintarii acestor tribunale a fost abandonata de Ministerul Justitiei din considerente financiare si din lipsa de personal.

De curand, directorul Oficiului Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi, intr-o intalnire cu ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, i-a explicat acestuia ca durata de oficializare a unei adoptii este foarte mare deoarece dosarelor de adoptie nu li se acorda importanta cuvenita. "Termenele sunt lungi, iar procesele se prelungesc foarte mult, in unele cazuri fiind vorba de cativa ani", a subliniat Theodora Bertzi, adaugand ca ar fi necesara specializarea judecatorilor care solutioneaza cauze de adoptie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.