Cercetatorii americani au reusit sa descopere gena-cheie responsabila cu imbatra­­nirea organismului. Astfel, potrivit studiului publicat in revista "Nature", secretul unei vieti mai lungi consta in reducerea cantitatii de alimente si pastrarea unui echilibru intre vitamine, minerale si nutritivi.

Specialistii au plecat de la faptul ca animalele care consuma o cantitate de alimente mai mi­­ca de­­cat cea obisnuita tra­­iesc mai mult. Astfel, a fost des­­coperita o gena-cheie ca­­re stimuleaza excese­­le alimentare si declan­­seaza procesul de imba­­tranire a organismului.

E suficienta redu­­ce­­rea cu 60% a cantitatii de alimente consumate si mentinerea unui echi­­libru intre vitamine si mi­­nerale, pentru a prelungi viata cu pana la 40%, ceea ce in­­seamna ca, la o spe­­ran­­ta medie de via­­ta in Romania de 72 de ani, vom prinde fa­­ra probleme suta.

Citeste si:

Identificarea ge­­nei PHA-4 constituie "o mare des­­coperire", po­­trivit cercetatorului Martin Hol­­zenberg, de la Institutul Insern din Paris. "Nu cunosteam pana acum legatura dintre reducerea cantitatii de alimente si cresterea longevitatii. Aceasta ge­­na e un 'maestru al jo­­cului>> ca­­re poate stopa imbatranirea", a adaugat Holzenberg.

Anterior, s-au identificat doua cai majore de prelungire a vietii: reducerea cantitatii de alimente si manipularea in­­sulinei. "Redu­­cerea cantitatii de alimente contribuie la o imba­­tra­­nire armonioasa si dina­­mica", a comentat Hu­­go Aguila­­niu, co-autor al acestui studiu.

Daca se blo­­cheaza a­­ceasta ge­­na, restric­­tionarea alimentelor nu mai are efect. in schimb, daca e dopata, se poate trai mai mult daca e respectat un regim alimentar normal. Pe baza acestor gene s-ar putea, ulterior, crea o gama de medicamente care sa prelungeasca viata.