Cercetatorii americani au reusit sa descopere gena-cheie responsabila cu imbatranirea organismului. Astfel, potrivit studiului publicat in revista "Nature", secretul unei vieti mai lungi consta in reducerea cantitatii de alimente si pastrarea unui echilibru intre vitamine, minerale si nutritivi.

Specialistii au plecat de la faptul ca animalele care consuma o cantitate de alimente mai mica decat cea obisnuita traiesc mai mult. Astfel, a fost descoperita o gena-cheie care stimuleaza excesele alimentare si declanseaza procesul de imbatranire a organismului.

E suficienta reducerea cu 60% a cantitatii de alimente consumate si mentinerea unui echilibru intre vitamine si minerale, pentru a prelungi viata cu pana la 40%, ceea ce inseamna ca, la o speranta medie de viata in Romania de 72 de ani, vom prinde fara probleme suta.

Identificarea genei PHA-4 constituie "o mare descoperire", potrivit cercetatorului Martin Holzenberg, de la Institutul Insern din Paris. "Nu cunosteam pana acum legatura dintre reducerea cantitatii de alimente si cresterea longevitatii. Aceasta gena e un 'maestru al jocului>> care poate stopa imbatranirea", a adaugat Holzenberg.

Anterior, s-au identificat doua cai majore de prelungire a vietii: reducerea cantitatii de alimente si manipularea insulinei. "Reducerea cantitatii de alimente contribuie la o imbatranire armonioasa si dinamica", a comentat Hugo Aguilaniu, co-autor al acestui studiu.

Daca se blocheaza aceasta gena, restrictionarea alimentelor nu mai are efect. in schimb, daca e dopata, se poate trai mai mult daca e respectat un regim alimentar normal. Pe baza acestor gene s-ar putea, ulterior, crea o gama de medicamente care sa prelungeasca viata.