Un nou studiu arata ca ritmul de viata in orase devine mai grabit, la propriu. Studiul a fost realizat in 312 de orase ale lumii si arata ca oamenii merg cu 10% mai repede decat o faceau acum o decada.

Asta nu inseamna insa ca oamenii sunt mai sanatosi, dimpotriva, faptul ca ritmul de mers este mai rapid denota un nivel mai mare de stres.

Locuitorii orasului Singapore se dovedesc a fi cei mai rapizi cand vine vorba de ritmul de mers, urmati de cei din Copenhaga si Madrid.

Orasul New York, perceput in general ca fiind unul dintre cele mai frenetice, este pe locul opt in clasament iar Londra pe 12.

Cercetatorul care a condus studiul, britanicul Richard Wiseman, profesor de psihologie la Universitatea Hertfordshire, subliniaza ca mersul mai rapid nu inseamna ca oamenii sunt mai sanatosi.

"Studiul arata ca ritmul de viata in mediul urban este legat si de numarul cazurilor de boli de inima", spune Richard Wiseman.

"Oamenii care in general merg mai repede sunt mai stresati, si nu se ingrijesc de sanatatea lor."

''Probabil ca nu ajung sa-si mai vada si prietenii, nu mananca asa cum trebuie, nu exerseaza cum trebuie si asa mai departe."

"Deci pe de o parte mersul rapid e sanatos dar daca reprezinta un ritm de viata - adica pur si simplu fiind modalitatea de a ajunge repede din punctul A in punctul B, atunci este asociat cu o serie de atitudini nesanatoase", spune cercetatorul britanic.

El atrage atentia ca acest ritm de viata este si rezultatul erei tehnologice in care traim.

"Acum trimitem un mesaj electronic si daca in 10 minute nu primim raspuns incepem sa ne intrebam de ce", mai spune Richard Wiseman.

Iar pentru cei care se intreaba daca ritmul lor de viata este prea frenetic, exista cateva intrebari pe care si le pot pune, ca de exemplu daca sunt mereu primii care termina de mancat, daca resimt frustrare cand sunt blocati pe strada de cei care merg mai incet inaintea lor sau daca ies din magazin daca vad ca au de asteptat la o coada mica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.