"Noua lege privind organizarea Fondului pentru Mediu elimina taxa pentru emisiile de poluanti provenite de la surse mobile, incasate de la operatorii economici, asa-zisa taxa pe teava de esapament. Noua taxa de prima inmatriculare se coreleaza direct cu emisiile de poluanti si nu mai este normal sa se faca mai faca si aceasta taxare pentru ca, din punctul nostru de vedere, s-ar ajunge la o dubla taxare", a explicat ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, proiectul de lege privind organizarea Fondului pentru Mediu se afla in circuitul ministerial de avizare.

Conform Ordonantei de Urgenta 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, aprobata prin Legea 105/2006, operatorii economici achita la Fondul pentru Mediu o taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenite de la surse mobile - masini. Potrivit actului normativ mentionat, operatorii economici platesc 0,02 lei/kg pentru pulberi, 0,04 lei/kg pentru oxizi de azot si oxizi de sulf, 12 lei/kg pentru plumb, 16 lei/kg pentru cadmiu si 20 lei /kg pentru emisiile de mercur si cele de poluanti organici persistenti.