Dupa doua recente decese coregrafice in repertoriu – “Lacul lebedelor”, “Coppelia” – iata ca Opera Nationala s-a lansat compensativ in cooptarea unei lucrãri de dans romantic – baletul “Corsarul” de Adolphe Adam. Evident, avem un public pentru acest tip de spectacol, un public care aplaudã la fouettè, manej, piruete, prize, pas de deux, pointe, variaþiuni etc.
Asta s-a si intamplat, chiar cu o generozitate care depasea asteptarile sambata seara. "Corsarul" este o productie istoricã ce a cumulat pe rand subiectul englez al lui Byron, muzica francezului Adam, coregrafia italianã a lui Galzerani si cea ruseasca a lui Petipa. Treptat, partitura s-a umplut de adausuri venind de la Drigo, Pugni, Delibes si alcãtuind un autentic almanah de rutine ritmice si melodice utile pentru performanþele virtuoze ale dansatorilor. Apreciem aici osardia dirijorului Ciprian Teodorascu si a orchestrei, pentru a face fata stilului pompieristic al acestui discurs muzical.

Cu plusurile pantomimelor, focuri de revolver si o mica furtunã pe mare, "Corsarul" rãmane doar o bandã desenatã, realizatã in stilul baletului clasic, recompus acum si aici dupã Petipa de cãtre coregraful Vasily Medvedev de la Teatrul Mariinski din St. Petersburg, servit cu talent de scenografia aluziv orientalista a Adrianei Urmuzescu. Compania de balet a cheltuit multã energie in dansuri de grup mare sau mic, unele atrãgãtoare, altele doar suspendand acþiunea ºi alunecand spre un decorativism desuet. Cateva reliefuri ale distribuþiei meritã aprecieri - Gigel Ungureanu, Gabriela Popovici, Traian Vlaº, Mãdãlina Slãteanu, George Mocanu. Prim planul solistic aparþine lui Ovidiu Matei Iancu (Corsarul) si Vlad Toader care si-au impãrþit frateste cu Corina Dumitrescu celebrul "Pas de deux", singura pagina faimoasa a baletului. Strãlucind cu lumina unei stele de primã mãrime, Corina Dumitrescu a meritat ovaþiile publicului, convingandu-ne cã titlul premierei ar fi trebuit sã fie "Medora", eroina pe care ea a creat-o cu superba si ardenta sa personalitate artisticã.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.