De pe fosta alee a Podului din Cluj, multi sinucigasi s-au aruncat in raul Somes

De prea putine ori ne-am gandit care ar fi povestea strazii pe care mergem in fiecare zi catre piata, la farmacie sau cand ne oprim sa admiram o haina frumoasa intr-o vitrina. Lipscani din Craiova si Bucuresti, Proclamatia din Timisoara, Republicii din Brasov, Armeana din Iasi sau Podului din Cluj sunt strazi incarcate de istorie. inca mai ascund, printre blocuri, banci si restaurante, ramasite timide ale trecutului.

Cati dintre noi stiu ca o simpla straduta pietruita a avut candva o istorie interesanta ori ca drumul pe care il strabatem zilnic spre serviciu ar putea fi cel mai "batran" din oras? Una dintre strazile cele mai vechi, dar si cele mai cunoscute din Brasov este Republicii sau "a Caldararilor", cum era denumita candva. Aceasta era strabatuta de un canal folosit la salubrizare, iar in capat se afla una dintre cele mai vechi porti ale cetatii. De aici, o alta denumire a strazii: Purzengasse (strada Portii). Istoricii vorbesc despre un turn cu ceas, care astazi nu mai exista. Doar o casa de secol al XVI-lea ne mai aduce aminte de vremurile de odinioara. Atractiile anului 2007 pe aceasta alee sunt terasele si restaurantele cu specific unguresc, italian, sasesc sau chinezesc.

Regele Ferdinand, o artera scumpa

Prima strada clujeana atestata documentar, inca din anul 1361, este Platea Pontis (Strada Podului), actuala strada Regele Ferdinand. Aceasta este ceea ce localnicii numesc "inima Clujului". Totodata, este si una dintre cele mai scumpe zone din oras. Strada este despartita de un pod peste Somes, un loc damnat, unde multi sinucigasi au ales sa-si puna capat zilelor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.